پُتک اقتصاد کوپنی بر سر تولید

  • دوشنبه 13 اسفند 1397 ساعت 8:55

اخبار => سایر رسانه ها

تهران- ایرنا- هر چه که هست، کوپن یا کالا برگ واژه آشنایی برای بسیاری از مردم ایران است که در دهه ‌های 50 و 60 به دلیل شرایط سخت اقتصادی پرونده آن روی میز مسئولان وقت باز شد و بعد از مدتی از بین رفت.کوپن به اقتصاد ایران بازگشت. همان نوستالژی تلخ و درسرسازی که سال‌ها پیش مردم را برای تهیه کالاهای اساسی به قیمت ارزان‌ تر، ساعت ‌ها در صف‌های طولانی نگه می‌داشت و یادآور روزهای سخت پس از جنگ بود.
پُتک اقتصاد کوپنی بر سر تولید

به گزارش باشگاه در و پنجره و نما

یازدهم اسفند ماه همین امسال، دولت با اجرای سیاستی در اقتصاد موافقت کرد که برای عده زیادی از مردم جامعه یادآور محدودیت‌های خرید است و از نگاه بسیاری از آگاهان اقتصادی راهکاری است که باید از آن فقط در سخت‌ترین شرایط کشور یعنی وقوع جنگ، استفاده کرد. ماجرا از این قرار است که از اوایل سال جاری که بحران ارزی ایجاد شد و قیمت دلار در روزهای گرم و سرد سال هر لحظه بالاتر رفت، قیمت کالاهای اساسی هم همپای ارز در سر بالایی حرکت کرد تا آنجا که حتی بسیاری از اقلام ضروری از سبد غذایی مردم حذف شد. این ماجرا واکنش سکانداران اقتصادی را برانگیخت و به بیان بهتر دست‌پاچه شان کرد. کار به جایی رسید که دولت برای رفع این مشکل، پرونده ارز 4200 تومانی را باز کرد تا اقلام ضروری در سفره مردم را با استفاده از ارز دولتی وارد کند.

همان ‌طور که بسیاری از دست‌اندرکاران اقتصادی پیش‌بینی کرده بودند، رانت و سوء استفاده از ارز دولتی توسط عده‌ای باعث شد تا بسیاری از کالاهای اساسی به جای بازار، در انبارها احتکار شوند. هنوز حکایت انتقاد دست‌اندرکاران اقتصادی به ارز 4200 تومانی تمام نشده بود که بالا رفتن قیمت گوشت و قاچاق دام باعث شد تا دولت تصمیم بگیرد در میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران، با استفاده از کارت ملی، گوشت یخ زده توزیع کند. این ماجرا هم بازتاب‌های زیادی داشت و آنطور که گزارش‌های میدانی نیز حکایت دارند، این گونه توزیع گوشت باعث ایجاد بازار سیاه شد. هنوز پرونده این ماجراها باز بود که خبر بازگشت کوپن به اقتصاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی و مردم جامعه را نگران ‌تر کرد.

حالا آنچه با باز شدن پای کوپن به اقتصاد بسیاری از آگاهان اقتصادی را نگران کرده این است که وقتی مسئولان می‌گویند ضربه‌‎ای از تحریم‌ ها نخورده‌ایم و در شرایط سخت اقتصادی قرار نگرفته‌ایم، چرا باید از بازگشت کوپن حرف بزنیم، همان سیاست منسوخی که سال‌ها پیش در دوران جنگ از آن استفاده شد و گفته می‌شود که باید آخرین راه‌کار مورد استفاده باشد. به عبارتی دیگر، بیشتر تحلیلگران اقتصادی بر این باور هستند که در شرایطی که آلترناتیو وجود دارد، چرا باید از این سیاست قدیمی و سخت استفاده شود؟

** یارانه بهتر از کوپن است
هر چه که هست، کوپن یا کالا برگ واژه آشنایی برای بسیاری از مردم ایران است که در دهه ‌های 50 و 60 به دلیل شرایط سخت اقتصادی پرونده آن روی میز مسئولان وقت باز شد و بعد از مدتی از بین رفت. بازگشت کالا برگ به اقتصاد با اظهار نظرهای مختلفی از سوی دست اندرکاران اقتصادی مواجه شده است.

به باور برخی از تحلیلگران، قبل از اینکه بخواهیم این سیاست را سال ‌ها بعد از منسوخ شدن به کار ببریم، باید بررسی کنیم که آیا در شرایط بحرانی به دلیل اعمال تحریم‌ها قرار گرفته ‌ایم، یا ناکارآمدی تیم اقتصادی دولت باعث اجرای این سیاست قدیمی شده است؟ هر چند بیشتر دست ‌اندرکاران اقتصادی بر این باور هستند که استفاده از کوپن هزینه ‌های زیادی را بر اقتصاد تحمیل خواهد کرد و حتی زیر ساخت‌های لازم برای اجرای آن وجود ندارد.

کامران ندری، یکی از کارشناسان اقتصادی، در گفت ‌وگو با «همدلی» انتقادهای زیادی را بر این سیاست دارد و معتقد است، وقتی راه‌ کارهای دیگری وجود دارد، نباید از این سیاست به صورت مجدد استفاده کرد. او با نقد این موضوع به نکته مهمی هم اشاره می‌کند: «در دولت دهم سیاست هدفمندی یارانه‌ها اجرا شد، هر چند این سیاست هم اشکالات زیادی را داشت و به دلیل اینکه یارانه به همه افراد مرفه و ضعیف جامعه پرداخت شد ، اعتدال در آن رعایت نشد ، اما با همه این نقدها باید گفت که اجرای سیاست یارانه خیلی عادلانه ‌تر از کوپن است.»

او در ادامه افزود: «یارانه حداقل به تولید ضربه نمی‌زند، تولید کننده بر اساس قیمت واقعی تصمیم‌ گیری می‌‎کند و یک عده با استفاده از رانت حاصل از تفاوت قیمتی ارز 4200 تومانی و ارز موجود در بازار آزاد درآمدزایی نمی‌کنند.» این کارشناس اقتصادی معتقد است: «در دهه 60 به دلیل اینکه امکان پرداخت یارانه نقدی نبود و بانکداری الکترونیکی توسعه نیافته بود و به عبارتی تکنولوژی امروز وجود نداشت، قرار شد تا با استفاده از کوپن کالاها به قیمت پایین ‌تر به دست مردم برسد، اما حالا شرایط کاملا تغییر کرده است و با محدودیت ‌های آن روزها مواجه نیستیم، بنابراین بهتر است به جای کوپن مابه‌التفاوت نرخ ارز دولتی و آزاد را به مردم در قالب یارانه پرداخت کنیم.»

** وقتی با ارز دولتی امرار معاش می‌کنند
حاشیه ‌های ارز 4200 تومانی تمامی ندارد. این را می‌توان از بازگشت کوپن به اقتصاد فهمید. چرا که بر اساس گزارش ‌ها، دولت موافقت کرده تا کالاهای اساسی را با استفاده از توزیع کالا برگ در میان مردم، به فروش برساند. به گفته تحلیلگران اقتصادی، این کالاها قرار است تا با استفاده از ارز دولتی تامین شوند. ندری بر این باور است به دلیل اینکه عده زیادی از مردم با استفاده از اختلاف قیمت ارز دولتی و آزاد در حال امرار معاش هستند، باید به جای استفاده از این سیاست ما به ‌التفاوت این نرخ را در قالب یارانه نقدی به مردم پرداخت کرد.

آنطور که ندری می‌گوید: «در سیستم کوپن فساد آنقدر زیاد است که به‌نظر می‌رسد سیاست یارانه جایگزین بهتری است. زیرا با ارز 4200 تومانی عده‌ای امرار معاش می‌کنند و این مسئله موجب شده تا فساد بیشتر شود.» به گفته این کارشناس: «بهتر است مبلغ اختلاف ارز 4200 تومانی با ارز بازار آزاد به صورت نقدی به مردم پرداخت شود.»

هر چه که هست دولت در روزهای گذشته تصمیم گرفته تا کالاها را با استفاده از ارز دولتی و در قالب کالا برگ به مردم برساند. اما آنطور که از صحبت ‌های کارشناسان برمی‌آید، اجرای سیاست کوپنی هم هزینه بر است و هم راهکاری است که به دلیل وجود راهکارهای دیگر فعلا باید کنار گذاشته شود تا هم تولید ضربه نخورد و هم رانت از میان برداشته شود.

منبع: روزنامه همدلی؛ 1397،12،13
گروه اطلاع رسانی**9117**2002


تعداد بازدید : 290

ارسال نظر

ارسال