به گزارش باشگاه در و پنجره و نما
دکتر مسعود سعادت مهر در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: سال 97 یکی از سالهای بسیار سخت در اقتصاد ایران بود که با خروج آمریکا از برجام و برگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران، اقتصاد کشور با چالشهای جدی مواجه شد.
وی ادامه داد: چالشهای پیش روی اقتصاد ایران از دو جهت ایجاد شده بود؛ جهت اول اثر مستقیم تحریمها بر اقتصاد ایران و جهت دوم جو روانی ناشی از تحریمها بود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: از این دو طریق اقتصاد ایران دچار بیثباتی شد که حاصل آن افزایش چند برابری نرخ ارز، افزایش نرخ تورم تا مرز 40 درصد، کاهش قدرت خرید، قاچاق کالا از داخل به خارج، رکود اقتصادی در اثر گران شدن مواد اولیه وارداتی و افزایش بیکاری بود.
سعادت مهر اضافه کرد: سال 97 یک سال کم نظیر به لحاظ مشکلات اقتصادی در اقتصاد ایران در چهار دهه گذشته بوده است.
این دکترای اقتصاد افزود: در سال 98 با توجه به تداوم تحریمهای آمریکا، جهت اول یعنی اثر مستقیم تحریمها بر اقتصاد ایران همچنان وجود دارد اما جهت دوم یعنی جو روانی حاصل از تحریمها کاهش خواهد یافت و حباب روانی تحریم برداشته شده و نگاه جامعه و فعالان اقتصادی به مسائل اقتصاد منطقیتر شده و اقتصاد احساسی کم رنگتر میگردد.
وی تصریح کرد: به عبارت دیگر شوک خروج از برجام در کنار اثر مستقیم یک شوک روانی بود که این شوک در مهرماه 97 به اوج خود رسید که شاخص آن دلار 18500 تومانی در مهر ماه 97 بود. این شوک روانی به تدریج تخلیه شده و با تغییر در سیاستهای دولت و بانک مرکزی به تدریج اثر روانی کمتر شده و دلار به کانال 13 هزار تومان برگشت. بنابراین اثر روانی حاکم بر اقتصاد در سال 98 کمتر شده و این مساله به کاهش نرخ تورم در اقتصاد ایران منجر خواهد شد به عبارت دیگر نرخ تورم در سال 98 به مراتب کمتر از نرخ تورم در سال 97 پیش بینی می شود. علاوه بر کاهش جو روانی حاکم بر اقتصاد، کاهش قدرت خرید مردم نیز به کنترل تورم کمک خواهد کرد.
سعادت مهر خاطرنشان کرد: البته ذکر این نکته ضروری است که کاهش تورم به معنی کاهش قیمتها نیست بلکه سرعت رشد قیمتها کاهش خواهد یافت به عبارت دیگر قیمتها در سال 98 نیز افزایش خواهد داشت اما این افزایش به هیج وجه با افزایش قیمتها در سال 97 قابل مقایسه نیست.
این عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور لرستان گفت: در خصوص نرخ ارز در سال 98، با توجه به محدویتهای صدور نفت و مشکلات تحریم، سناریوهای مختلفی میتوان مطرح کرد که محتملترین آنها این است که ارز 4200 تومانی حذف شده و با تزریق منابع حاصل از آن به بازار ارز نیمایی، نرخ ارز در بازار در ادامه سال 98 به محدوده 10 تا 12 هزار تومانی برگشته و در این محدوده در نوسان باشد.
وی افزود: در خصوص رشد اقتصادی با توجه به مطالب گفته شده و با توجه به بودجه نه چندان موثر سال 98 میتوان گفت که رکود همچنان در اقتصاد ایران پابرجاست و احتمالا رکود از عمق بیشتری برخوردار شده و بیکاری افزایش یابد. البته جهت گیریهای سیاسی دولت چه در حوزه داخلی و چه در حوزه خارجی میتواند تاثیرات بسزایی در تولید ایجاد کند اما با وضعیت فعلی عمق رکود در سال 98 بیشتر خواهد بود.
انتهای پیام