احمد طاهری، درباره میزان دقت و صحت اطلاعات آلایندههای هوای شهر تهران که توسط ایستگاههای سنجش آلایندگی هوا اعلام میشود، اظهار کرد: در سطح شهر تهران ۲۱ ایستگاه پایش کیفیت هوا متعلق به شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران وجود دارد و این ایستگاهها پیوسته مورد بازرسی قرار میگیرند و کیفیت اندازهگیری آنها با گازهای کالیبراسیون دارای گواهی معتبر از آزمایشگاههای مرجع بین المللی مقایسه میشود تا از سلامت کیفی اطلاعات آلودگی هوا اطمینان حاصل شود.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا ، وی با بیان اینکه بررسی و صحتسنجی دادههای کیفیت هوا توسط کارشناسان پس از تولید، روال مرسومی است که در همهجای دنیا انجام میشود، تصریح کرد: ممکن است ایستگاهی به دلایل مختلفی مانند موارد محیطی، فعالیتهای ساختمانی و یا روشن کردن آتش در مجاورت آن بهطور موقت دادههای غیرقابل قبول تولید کند اما کارشناسان مسلط به دادههای کیفیت هوا پس از بازبینی دادهها، مقادیر غیرواقعی که بیانگر شاخص قابل قبولی از کیفیت هوا در محدوده ایستگاه نباشد را تایید نمیکنند و این دادههای نادرست از طریق بازبینی کارشناسان، شناسایی و حذف میشوند.
طاهری در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است که اندازهگیری آلایندههای هوا طی برخی روزها انجام نشود و دادههای یک ایستگاه سنجش طی روزهایی اعلام نشوند، گفت: به دلیل ماهیت تجهیزات، انجام سرویسهای دورهای و کالیبراسیونهای متعدد جهت به دست آوردن اطلاعات معتبر ضروری است بنابراین تجهیزات طبق یک برنامه مشخص و در فواصل زمانی تعیین شده با توجه به استانداردهای بینالمللی تحت سرویس و کالیبراسیون قرار میگیرند البته ممکن است در مواردی تجهیزات نیاز به تعمیرات اساسی داشته باشند که ممکن است زمان بیشتری برای تعمیر آنها نیاز باشد. با توجه به تعدد ایستگاههای سنجش کیفیت هوا در سطح شهر تهران، نبود داده در تعدادی از ایستگاهها تاثیر قابل توجهی بر شاخص کیفیت هوای تهران نمیگذارد.
مدیر شبکه سنجش کیفیت هوا شرکت کنترل کیفیت هوا با اشاره به اینکه انتخاب تعداد و محل ایستگاه سنجش آلایندگی هوا در مناطق مختلف بر اساس پارامترهای متفاوتی از جمله وضعیت جمعیت، منابع آلاینده و... تعیین میشود، تصریح کرد: همچنین محدودیت فضا و ایمنی نیز در این امر تاثیر دارد. از طرفی ضرورتی وجود ندارد که تمامی آلایندهها در تمامی ایستگاهها مورد سنجش قرار گیرند. تعداد، مکان و نوع تجهیزات سنجش در ایستگاههای سنجش کیفیت هوا براساس استانداردهای موجود در این زمینه تعیین میشود.
همچنین حسین شهبازی - مدیر واحد مدلسازی و پیشبینی شرکت کنترل کیفیت هوا - با تاکید بر اینکه هیچ گاه به عمد اعداد ایستگاه سنجش هوا از دسترس خارج نمیشود، گفت: یکی از رسالتهای شرکت کنترل کیفیت هوا افزایش مطالبهگری عمومی در زمینه آلودگی هوا است و این کار جز با اطلاعرسانی دقیق، به موقع و لحظهای به شهروندان امکانپذیر نیست. از اینرو شرکت کنترل کیفیت هوا سامانهای برای اطلاع رسانی آنلاین کیفیت هوا به شهروندان راه انداخته است.
شهبازی با اشاره به اینکه دادههای اندازهگیری شده در ایستگاههای سنجش کیفیت هوا بدون واسطه و لحظهای در اختیار شهروندان قرار داده میشود، اظهارکرد: این اتصال بیواسطه مردم به دادههای کیفیت هوا، چالشهایی را نیز برای شرکت کنترل کیفیت هوا در پی داشته است. امیدواریم این چالشها به مرور با افزایش دانش عمومی کاهش پیدا کند. برای مثال ممکن است در مدت کوتاهی دادهای غیر واقعی تولید شود سپس آن داده با نظر کارشناسان به دلایل فنی و نه سیاسی حذف شود.
وی در پایان اظهار کرد: شرکت کنترل کیفیت هوا تنها به اطلاع رسانی وضعیت فعلی آلودگی هوا نیز بسنده نمیکند و با راه اندازی سامانه پیشبینی آلودگی هوا، وضعیت دو روز آینده آلودگی هوای شهر را نیز در اختیار شهروندان قرار میدهد.