اقتصادآنلاین-محمد ممتازپور؛ طی چند سال اخیر کرهایها برای احقاق این رویا تلاشهای فراوانی انجام دادهاند و تا حد زیادی توانستهاند به تولید صفحه نمایشها تا شونده با صرفه اقتصادی نزدیک شوند.
همین چند ماه پیش بود که شرکت الجی از تلویزیون منعطف خود پرده برداشت که صفحهنمایش آن در هنگام خاموش شدن دستگاه ، به شکل رول در آمده و در محفظهای نسبتا کوچک جای گرفت.
سامسونگ نیز چند سالی است که عزم خود را برای تولید تبلت منعطف خود جزم کرده است که می تواند به راحتی تا شده و به یک گوشی هوشمند تبدیل شود. البته قرار بود این دستگاه حدود دو سال پیش یعنی در سال 2016 میلادی رونمایی شود که این اتفاق هنوز رخ نداده است و مسئولان سامسونگ عرضه این دستگاه را به سال 2019 موکول کردهاند. اما صفحهنمایشهای منعطف یا تا شونده چگونه کار میکنند؟ و چرا شرکتهای فناوری نتوانستهاند دستگاههای مجهز به این صفحهنمایشها را تا به حال به تولید انبوه برسانند؟
نمایشگرهای کریستال مایع مجموعهای از مواد هستند که در قالبی تخت ساخته میشوند. تعدادی از شرکتها از جمله سامسونگ موفق شدهاند نمونههایی خمیده از این نمایشگرها را بسازند. اخیرا صفحهنمایشهای OLED هم محبوبیت خوبی کسب کردهاند چون فناوری به کار رفته در آنها سادهتر و کیفیت تصویر در آنها بهتر است و انعطاف بیشتری هم دارند.
به دلیل عدم نیاز به اجزای تولیدکننده نور پسزمینه در نمایشگرهای OLED، این نمایشگرها میتوانند نازکتر باشند و با فرمهای متفاوتی ساخته شوند؛ مثلا به شکل خمیده همانطور که سامسونگ آنها را در گلکسی S7 Edge به کار برده است. انعطاف بیشتر، باریکی و کیفیت بالاتر تصویر باعث شده OLED گزینه بهتری برای ساخت صفحهنمایشهای خمیده باشد و حال به نظر کاملا واضح است که OLED کمکم به کلی LCD را از میدان به در خواهد کرد. در حال حاضر استفاده از تکنولوژی OLED در تلویزیونها یا نمایشگر کامپیوترها تا حدی پرهزینه است اما میتوان پیشبینی کرد که به مرور زمان این هزینهها هم کاهش پیدا کنند.
اما فناوری دیگری نیز به تازگی به وجود آمده است که میتواند به تولید صفحهنمایشهای منعطف رنگوبویی تازه ببخشد. این فناوری که به کاغذ الکترونیکی گرافنی شهرت دارد ، یکی از سبک ترین و در عین حال مقاوم ترین صفحهنمایشها در جهان محسوب می شود.
همانطور که از نام این نوع صفحهنمایش مشخص است ، نوعی از گرافن ماده اصلی در ساختار آن به حساب می آید. این ماده می تواند تنها با ضخامت 0.335 نانومتر برای تولید نمایشگرهای انعطاف پذیر یا غیرانعطاف پذیر به کار گرفته شود. کاغذهای الکترونیکی گرافن می توانند رسانای گرما و الکتریسیته باشند و انتظار می رود که با توجه به قابلیت های انتقال نور بالا، بتوانند روشنایی نمایشگرهای اپتیکال را تا حد زیادی افزایش دهند.
با توجه به اینکه ماده اولیه مورد استفاده برای تولید کاغذهای مبتنی بر گرافن، کربن است، می توان آنها را با کمترین هزینه ممکن تولید کرد. این در حالی است که برای ساخت کاغذهای الکترونیکی معمولی از فلز «ایندیم»استفاده می شود که منابع محدود و هزینه بالایی دارند.
گرافن که نخستین بار در سال 2004 میلادی کشف شد، لایه بسیار نازکی از کربن خالص است، لایه ای از اتم های کربن که با ساختار شبکه لانه زنبوری 6 ضلعی کنار یکدیگر قرار گرفته اند.
اگرچه این ماده بسیار نازک و سبک است؛ آما به گفته محققان مقاومت آن 150 برابر بیشتر از فولاد است. علاوه بر این، درست مانند مواد لاستیکی، گرافن قابل کشش است و می تواند تا 120 برابر از طول عادی خود، کش بیاید.
در صورتی که برای تولید نمایشگرهای لمسی از گرافن به عنوان ماده رسانا استفاده شود و اگر پلاستیک جایگزین شیشه شود، به این ترتیب می توان گوشیهای هوشمندی را تولید کرد که آن چنان باریک هستند که میتوان آنها را تا کرد و سپس درون جیب قرار داد. علاوه بر این با توجه به مقاومت بالای این ماده، نمایشگرهای لمسی ضد خش نیز خواهند بود.
حالا باید منتظر ماند و دید که شرکت سامسونگ نیز از این فناوری برای تولید تبلتهای تا شونده خود استفاده خواهد کرد یا فناوری جدیدی را معرفی میکند که از منظر اقتصادی از این هم به صرفهتر خواهد بود.