، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی صبح امروز (دوشنبه) در نشست با معاونین و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی، اظهارداشت: امروز اقتصاد در خط مقدم مبارزه است و این وزارتخانه نوک پیکان استقامت برابر توطئه های آمریکاست.
وی با اشاره به گزارشات مختلف ارائه شده توسط معاونین وزیر اقتصاد درباره بازار سرمایه، مناطق آزاد، مالیات و فعال شدن سهام عدالت و همچنین خزانه داری، افزود: تمامی این موارد وظایف سخت تر و سنگین تری را بر دوش دارند.
روحانی با بیان اینکه امروز بازار بورس و فرابورس نقش خوب و سازنده ای دارند، افزود: بخشی از مسئولیت بانک ها باید به بازار سرمایه واگذار شود؛ بورس ما این توان را دارد که بخشی از نیازمندی و تجهیز منابع مالی کشور را برعهده بگیرد.
رییس جمهور تصریح کرد دولت تلاش کرد تا اوراق در جامعه جایگاه مطمئنی پیدا کند و این موضوع کار بازار سرمایه را نیز تسهیل می کند. چندین بار در دولت تاکید کردم چه در پرداخت سود و چه در بازپرداخت اصل اوراق حتی یک روز تاخیر جایز نیست و مردم باید بدانند قولی که دولت به آنها داده، پای آن ایستاده است.
وی ادامه داد: دولت درباره اوراق به مردم اعتماد داده و مردم باید همان طور که به اسکناس اعتماد دارند به اوراق نیز اعتماد داشته باشند. امیدواریم از این فرصت مناسبی که در بازار سرمایه ایجاد شده، استفاده بیشتری به ویژه در این شرایط بکنیم.
روحانی خاطرنشان کرد: البته تحریم به بازار سرمایه کمک کرده است و افزایش قیمت ارز باعث شده تا ارقام بازار سرمایه بالا برود؛ بازار سرمایه مسئولیت سنگینی دارد و به همان مقداری که دست بانک ها بسته شده، دست بازار سرمایه باز شده است.
روحانی گفت: هر چقدر بتوان بین اقتصاد، دولت و شبه دولتی فاصله بیاندازیم به نفع مردم است و بسیاری از امور باید به مردم واگذار شود. رییس جمهور تاکید کرد: مردم در کمک به اقشار آسیب پذیر در قالب NGO اگر فعال شوند از دولت بهتر عمل می کنند و در جامعه اگر بخش های فرهنگی مردمی را سازماندهی کنیم بهتر از دولت و شبه دولتی در فرهنگ جامعه می توانند تاثیرگذار باشند.
وی ادامه داد: هرچه بتوانیم کارها را به مردم واگذار کنیم به نفع ما خواهد بود و مردم بهتر از ما تلاش می کنند. بخش خصوصی بر اساس اهداف کار می کند و بخش دولتی به صورت ساعتی. البته بخشی از امور حاکمیتی را نمی توان در قالب بخش خصوصی اداره کرد ولی بخش عمده ای را می توان به مردم واگذار کرد و سیاست های اصل ۴۴ به معنای واقعی کلمه باید اجرا شود.
روحانی با اشاره به مسائل بانک ها گفت: اصلاح امور بانک ها باید به نحوی باشد که به دولت کمک کنند. نقدینگی موجود فعلی و غول نقدینگی از کجا می آید؟ ممکن بود در یک زمانی دولت آن را ایجاد و استقراض می کرد و پایه پولی را بالا می برد ولی امروز اینگونه نیست و در دولت تدبیر و امید رشد نقدینگی به ضریب فزاینده مربوط می شود و به پایه پولی مربوط نیست و عمدتا بانک ها در این بخش نقش دارند.
رییس جمهور افزود: بانک ها از یک طرف به مردم خدمت می کنند و از سویی نیز به مردم فشار می آورند. بانک ها باید سالم سازی شوند و امروز اقتصاد ایران به بانک ها متصل است. اقتصاد ما وابسته به سیستم بانکی است و بانک مسئولیت بسیار سنگینی دارد و ما وقتی اضافه برداشت ها را می بینیم برخی موارد تکان دهنده است و بانک های خصوصی اوضاع بدی دارند و در برخی از بانک های دولتی نیز اوضاع خوب نیست.
روحانی در ادامه با اشاره به اینکه بانک ها از منابع بانک مرکزی استفاده می کنند که هنر نیست، گفت: دولت می تواند از این منابع استفاده کند و در اختیار تولید و صنعت کشور قرار دهد. وی افزود: بانک ها باید دست از بنگاهداری بردارند این همه شعبه و ساختمان بانک ها برای چیست؟ چرا بانک ها تسهیلات پرداختی خود را در درجه اول به بنگاه های خود پرداخت می کنند؟
رییس جمهوری درادامه گفت: من در سفرهای اخیری که به کشورهای خارجی داشتم، به شعبات بانک ها توجه زیادی کردم برخلاف کشور ما که از ابتدا تا انتهای خیابان چندین شعبه بانک وجود دارد، در این کشورها تعداد اندکی شعبه وجود دارد.
رقابت بانک ها نا سالم است
روحانی با تاکید بر رقابت ناسالم بانک ها، اظهار داشت: رقابت سالم خوب است اما اکنون رقابت بین بانک ها ناسالم است. رییس جمهور دولت دوازدهم با تاکید بر افزایش نظارت بانک مرکزی بر فعالیت بانک ها، گفت: نظارت بانک مرکزی بر سیستم بانکی ضعیف است که نیاز به افزایش و تقویت نظارت بر عملکرد آن ها است زیرا همه شاهد بودیم که موسسات غیر جاز چه بلایی بر سر کشور و اقتصاد آوردند.
وی ادامه داد: ۲۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی امروز مربوط به این موسسات غیرمجاز است و باعث شدند از پایه پولی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان پول استفاده کنیم. چرا یک عده متخلف و افرادی باید به مردم خیانت کنند و به اعتماد عمومی لطمه بزنند. به گفته وی، یکی از اقدامات بزرگ سیف، رییس کل پیشین بانک مرکزی، بستن موسسات غیر مجاز بود و به همین دلیل در تاریخ همیشه به نیکی از وی یاد خواهد شد.
سالمسازی بانکها مهمترین وظیفه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی
رییس جمهور تصریح کرد: موسسات غیر مجاز، موسسات مجاز، بانکهای خصوصی و دولتی همه باید سالمسازی شوند و این مهمترین وظیفهای است که وزارت اقتصاد و بانک مرکزی بر دوش دارند. وی با اشاره به اینکه مدیران بانکها رسالت بسیار سنگینی دارند و آن اصلاح امور بانکها است، یادآور شد: اختیارات وسیعی را به تازگی با تصمیم سران قوا به بانک مرکزی دادیم و دست آنها کاملا باز است تا بانکها را اصلاح کنند.
روحانی با بیان اینکه برخی بانکها روزانه گرفتاری ایجاد میکنند، افزود: بانکهای سالم کمک بزرگی به دولت میکنند و تولید بدون بانک راه نمیافتد و روابط ما با دنیا چه به صورت بانکهای تابلودار و چه غیرتابلودار در شرایط تحریم از طریق آنها برقرار میشود.
رییس جمهور تاکید کرد: باید این تحریم را با کمک مردم بشکنیم و با زبان روشن به آمریکاییها بفهمانیم که با زبان زور، فشار، تهدید و تحریم با مردم ایران حرف نزنند و آنها باید برای همیشه در تاریخ تنبیه شوند.
وی با تاکید بر اینکه این قلدرمآبی آمریکا برای ملت ما غیر قابل قبول است، گفت: فشار امروز صرفا به مردم است و امروز تنها ما از آمریکا عصبانی نیستیم بلکه شرکتها و دولتهای اروپایی نیز از سیاستهای آمریکا عصبانیاند.
روحانی با اشاره استثنا کردن هشت کشور از تحریم فروش نفت ایران توسط آمریکا، گفت: حتی اگر این کشورها را استثنا نمیکردند نیز ما نفت خود را میفروختیم و به رهبران کشورهای اروپایی نیز گفتهام که اینبار با افتخار تحریمها را میشکنیم.
رییس هیات دولت با بیان اینکه باید سرمایه خارجی را جذب و تورم را مهار کنیم و پایان پذیرفتن این روند نیازمند عزم جمعی است، خاطرنشان کرد: سال ۹۲ تورم ۳۲.۸ درصد بود که سال ۹۳ به ۱۴.۶ درصد و سال ۹۴ به ۱۱.۴ درصد رسیدیم در سالهای ۹۵ و ۹۶ تورم تک رقمی شد و امروز دوباره وارد تورم دو رقمی شدیم که باید تلاش کنیم مهار شود.
وی با بیان اینکه امسال در رشد اقتصادی با مشکل مواجه خواهیم بود، گفت: در دولت یازدهم رشد اقتصادی دو رقمی داشتیم و سال ۹۵ در دنیا از لحاظ رشد اقتصادی اول بودیم و باز هم می توانیم این کار را بکنیم.
شرایط برای صادرات بهتر شده است
رییس جمهور با بیان اینکه تولید امروز شرایط بهتری دارد و افزایش تقاضا باعث شده تا کالاها در انبارها نمانند، گفت: برخی اقتصاددان ها پیش از این چانه زنی می کردند که اگر نرخ ارز از ۳۸۰۰ تومان به ۴۲۰۰ تومان برسد، ایران گلستان می شود و صادرات کشور دو برابر می شود. وی ادامه داد: این اقتصاددان ها نرخ ۳۸۰۰ تا ۳۹۰۰ تومانی را عاملی برای نابودی صادرات می دانستند اما حالا حداقل نرخ ارز ۴۲۰۰ تومان است و در سامانه نیما کف قیمت ها ۷۵۰۰ تومان است.
روحانی اقتصاد را دانش پیچیده ای توصیف کرد که علاوه بر دانش و فرمول، نیاز به استفاده از تجربه فعالان اقتصادی، اتاق های بازرگانی، تعاون و اصناف دارد. رییس جمهور همچنین خواستار تسریع در فروش بنگاه های دولتی شد و اظهار داشت: به طور مرتب در دولت وزارت خانه ها، نهادهای نظامی و نهادهای عمومی غیردولتی را تشویق به فروش اموال و دارایی ها و واگذاری بنگاه ها و مدیریت آنها می کنم.
وی با بیان اینکه به دلیل شرایط کشور مشخص نیست که بتوانیم مالیات بیشتری از بخش های اقتصادی بگیریم، گفت: باید برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی راه حل علمی پیدا کنیم. روحانی بر ضرورت توسعه دولت الکترونیک تاکید کرد و اظهار داشت: مواجهه حضوری و رو در روی مردم با مدیران در اقتصاد، تسهیلات و سرمایه گذاری خوب نیست و شاید لازم نباشد مردم چهره یک مدیر را زیارت کنند.
رییس جمهور همچنین بر ضرورت تجمیع اطلاعات بر پایه سیستم های دیجیتالی تاکید کرد و خطاب به مسئولین گفت: باید تعصبات بخشی را در سه سال پایانی دولت کنار بگذاریم و اطلاعات را تجمیع کرده و شیوه ها را نوسازی کنیم. وی مسئولیت مناطق آزاد را در شرایط کنونی سنگین توصیف کرد و اظهار داشت: باید مشوق های سرمایه گذاری را افزایش دهیم و در سرمایه گذاری فقط به اروپا نگاه نکنیم.