به گزارش باشگاه در و پنجره و نما
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، مهدی سنایی سفیر تام الاختیار جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه این سفر را کمک خوبی به پیشبرد طرح های بزرگ دو کشور و همچنین توسعه همکاری های استانی دو جانبه عنوان کرده است.وی در خصوص جزئیات این سفر نیز گفته است که دیدار دوجانبه با همتای روس با حضور اعضای پارلمانی و برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک پارلمانی با شرکت نمایندگان دستگاه های اجرایی از دیگر برنامه های رئیس مجلس در سفر به روسیه است.
** نگاهی به روابط پارلمانی ایران و روسیه
روسای پارلمان های ایران و روسیه و نمایندگان مجالس دو کشور در چند سال اخیر دیدارهای متعددی داشتهاند که از جمله آنها می توان به سفر سرگئی ناریشکین رئیس دومای کشوری روسیه به ایران در سال 1393 و دیدار وی با علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی، سفر رییس مجلس شورای اسلامی در اواخر مهر 1394 به شهر سوچی روسیه برای شرکت در کنفرانس باشگاه مباحثه والدای و دیدار وی با رییسجمهور روسیه و برگزاری گفت وگوی مفصلی در خصوص روابط دو کشور اشاره کرد.
آلکسی پوشکوف رئیس کمیسیون سیاست گذاری اطلاعاتی شورای فدراسیون (مجلس سنای) روسیه با اشاره به اینکه روابط دو جانبه ایران و روسیه اکنون بسیار مهم هستند و ما بطور تاریخی هم روابط خوبی داشته ایم، به ایرنا گفت: دو سال پیش من با یک هیات از دومای روسیه به همراه سرگئی ناریشکین به تهران رفتیم و با علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ایران دیدار کردیم و من به عنوان رئیس کمیته امور بین الملل دوما با وی گفت وگوهای سازنده و مهمی داشتم و و از آن زمان تاکنون میان ایران و روسیه روابطی پایدار و تاریخی وجود دارد.
رئیس کمیسیون سیاست گذاری اطلاعاتی مجلس سنای روسیه افزود: اکنون روابط مسکو و تهران برای پیشگیری از بروز هرج و مرج در خاورمیانه ستودنی است، یعنی ارتباطات ما نه تنها برای روابط دوجانبه و منافعی که برای روسیه و ایران دارد، مهم است بلکه روابط ما برای حفظ ثبات در خاورمیانه و رفع مشکلی که در اثر مداخله های غرب پدید آمده است نیز ارزش فراوانی دارد.
وی افزود: همکاری ما در سوریه بسیار مهم است و اکنون همه می دانند که ابتکار عمل اصلی برای رفع مشکلات سوریه در دستان تهران، مسکو و آنکارا است (همکاری سه گانه ای که در پی رفع مشکلات سوریه است)، به همین دلیل فکر می کنم که روسیه از همکاری و روابطش با ایران مطمئن خواهد بود و ما برای کشور ایران و فرهنگش احترام قائلیم.
حضور رئیس مجلس کشورمان به دعوت رسمی ناریشکین در نشست بینالمللی روسای پارلمانهای کشورهای اورآسیا در اردیبهشت 95 و دیدار با رئیس دوما و نیز رئیس مجلس سنای این کشور، از دیگر رفت و آمد های چند سال گذشته میان پارلمان های دو کشور بود.
خانم والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه در آبان ماه 1395 به تهران سفر کرد و با رئیس جمهوری و رئیس مجلس ملاقات کرد.
همچنین دکتر لاریجانی 20 مهرماه سال قبل در اجلاس بین المجالس در سنت پترزبورگ شرکت کرد و با روسای شورای فدراسیون و دومای روسیه دیدار کرد.
لاریجانی در اجلاس روسای پارلمان ها ضد مواد مخدر که 13 آذر ماه 96 در مسکو برگزار شد، شرکت و در حاشیه آن با ویچسلاو والودین رئیس مجلس دوما ملاقات کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در حاشیه دهمین مجمع مجالس آسیایی در ترکیه نیز که آذر ماه سال 96 برگزار شد با میخائیل امیلیانوف نایب رییس مجلس روسیه دیدار کرد و دی ماه سال گذشته در حاشیه کنفرانس امنیتی اسلام آباد بار دیگر گفت وگویی با والودین داشت.
رئیس مجلس دومای روسیه نیز 19 فروردین ماه امسال به ایران سفر کرد که در طول این سفر، یادداشت تفاهم همکاری بین پارلمان های دو کشور امضاء شد.
** تحکیم روابط در سفر سایر نمایندگان ملت
اواخر اسفند ماه سال 96 نیز علاء الدین بروجردی رییس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به دعوت رئیس دومای فدراسیون روسیه برای شرکت در همایش سالانه اقتصادی ساراتوف در راس هیاتی به این کشور سفر کرد.
هیات ایرانی به ریاست بروجردی، علاوه بر حضور در نشست عمومی این همایش، در هفت نشست کارشناسی با موضوع اقتصاد دیجیتال، بهبود شرایط بازرگانی، توسعه بازار محصولات کشاورزی، رشد فناوری در مجموعه های صنعتی، توسعه گردشگری و بازرگانی و تجارت مدنی شرکت کرد.
پس از این سفر بروجردی به ایرنا گفت که حوزه انرژی به ویژه نفت و گاز از جمله همکاری های دو کشور است و در این زمینه 15 میدان ایران را شش شرکت مهم روس مطالعه کرده اند و کار در مراحل پایانی قرار دارد و امیدواریم بزودی موضوع بسته شدن قراردادها شروع شود.
وی در ادامه به ساخت نیروگاه هسته ای که در مجلس نیز مصوب شده است، اشاره کرد و گفت: کلنگ نیروگاه شماره دو و سه به زمین زده شده است و همچنان میدان برای حضور بیشتر روسیه در این پروژه های بزرگ باز است.
به گفته بروجردی، ساخت نیروگاه تولید برق جزو پروژه هایی است که روسیه می تواند در آن نقش ایفا کند.
وی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران با 15 استان روسیه تاکنون تفاهمنامه همکاری امضا کرده و به دنبال آن است که در استان ساراتف نیز چنین تفاهمنامه ای منعقد شود.
بروجردی با بیان اینکه مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران نقش ارزشمندی در زمینه توسعه روابط روزافزون ایران و روسیه داشته است، گفت: فعالیت سفیر روسیه در تهران نیز قابل تقدیر است.
اوایل امسال، نیز «محمد رضا پور ابراهیمی» رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در سفری که به روسیه داشت به ایرنا گفت که به روسیه پیشنهاد شده است که هم راستا با دولت های دو کشور، مجالس نیز کمیسیون همکاری اقتصادی تشکیل دهند.
وی با بیان اینکه زمینه گسترده ای برای همکاری های پارلمانی وجود دارد، بیان کرد: در دیدار نوروز امسال (فروردین) ویاچسلاو والودین رئیس مجلس دومای روسیه با علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی؛ پیشنهاد دادیم که کمیسیون مشترک اقتصادی در پارلمان دو کشور تاسیس شود.
پور ابراهیمی با اشاره به اینکه این پیشنهاد از طرف لاریجانی مطرح شده است، اظهار کرد: کمیسیون مشترک اقتصادی مجالس دو کشور می تواند در کنار کمیسیون امنیت ملی و حوزه های دیگر تکمیل کننده همکاری های پارلمانی ایران و روسیه باشد.
وی ادامه داد: این پیشنهاد را در دیدار با رئیس کمیسیون اقتصادی دومای روسیه و رئیس کمیسیون اقتصادی شورای فدراسیون مطرح کردیم، روس ها هم مانند ایرانی ها تحریم های آمریکا را تجربه می کنند و ارتقاء سطح همکاری های اقتصادی به نفع دو کشور است.
آخرین تحول در روابط پارلمانی بین دو کشور، را علی مطهری رقم زد. او خرداد ماه امسال برای شرکت در همایش پارلمانتاریسم به روسیه سفر کرد و به ایرنا گفت: ما به روس ها و سایر مدعوین این همایش که از کشورهای مختلف جهان به روسیه آمده بودند پیشنهاد دادیم که کارگروهی پارلمانی برای تامین و برقراری عدالت در سطح جهان تشکیل شود.
گفتنی است، هم اکنون گروه دوستی پارلمانی بین دو کشور نیز فعال است و رئیس مجلس شورای اسلامی در چنین شرایطی راهی شهر ولگوگراد (استالینگراد) در حاشیه ساحل رود ولگا در جنوب روسیه می شود که به واسطه مقاومتش در برابر ارتش آلمان نازی در طول جنگ جهانی دوم و سرانجام واردآوردن شکستی سنگین بر آلمان ها با یک میلیون کشته، شهرتی جهانی یافته است.
اروپام ** 1346 **1485