مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با «ارزیابی ابعاد بحران تامین برق تابستان و راهکارهای مقابله آن» به بررسی تجربیات برخی کشورهای جهان برای مقابله با بحران برق پرداخت.به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر،در این گزارش همچنین با توجه به مهمترین تجربیات کشورهای پیشرو، راه حل هایی برای مقابله با کمبود برق در تابستان سال ۱۳۹۷ ارائه شد که در این زمینه برای مقابله با بحران برق دو مجموعه راهکار ارائه می شود.
الف) راهکارهای کوتاه مدت و میان مدت که شامل موارد زیر است:
اصلاح نظام تعرفه گذاری اوج بار
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس آمده است: بهترین شیوه این است که نظام فعلی قیمت گذاری اوج بار اصلاح و از روش قیمت بحرانی همراه با الگوی مصرف استفاده شود. در شیوه پیشنهادی تنها ۷۵ درصد مشترکان با افزایش قیمت برق مواجه شده و تمامی درآمدهای حاصل نیز به مشترکان کم مصرف به عنوان پاداش داده می شود. این پیشنهاد را می توان به صورت آزمایشی در برخی شهرها مانند تهران اجرا کرد.
توسعه کنتورهای دیجیتالی و کنتورهای هوشمند برای اجرای تعرفه های اوج بار
به منظور کارآیی یک نظام تعرفه گذاری لازم است تا برخی زیر ساخت های لازم در کشور اصلاح شود. مهمترین زیرساخت مرتبط با اجرای تعرفه های اوج بار، کنتورهای سه زمانه و یا کنتورهای هوشمند است. در حال حاضر تنها ۵۰ درصد از کل کنتورهای بخش خانگی سه زمانه هستند. لذا با توجه به ضرورت فوری مدیریت مصرف در ساعات اوج بار، لازم است تعویض کنتورهای قدیمی در دستور کار قرار گیرد.
اصلاح قبوض برق
از مهمترین عوامل موثر بر مدیریت مصرف، که تاثیرگذاری سایر عوامل نیز به آن وابسته اند، اطلاع رسانی صحیح به مشترک پیرامون شیوه محاسبه هزینه برق و وضعیت مصرفی خود مشترک است. در حال حاضر این اطلاع رسانی از طریق قبوض برق صورت می گیرد اما ایرادات متعدد در شیوه صدور قبوض سبب شده است مشترکان برق ارتباط موثری با این قبوض برقرار نکنند. لذا ضروری است این اشکالات برطرف شود.
اعلام خاموشی از طریق صفحه نمایش تلویزیون
برای استفاده حداکثری از تلویزیون پیشنهاد شد که مشابه کشور آفریقای جنوبی وضعیت بار شبکه از طریق تلویزیون به صورت چندین مرتبه در روز اعلام شود. همچنین در وضعیت نزدیک به خاموشی تمامی برنامه ها قطع و در صفحه تلویزیون به مشترکان اعلام شود که در آستانه خاموشی قرار داریم و باید استفاده از وسائل الکترونیکی به حداقل برسد. علاوه بر تلویزیون، در وضعیت آستانه خاموشی باید وضعیت شبکه از طریق پیام کوتاه نیز به مشترکان اعلام شود.
اصلاح ساعات کار ادارات و واحدهای تجاری
از آنجایی که سهم بخش های دولتی از میزان تقاضای مصرفی در زمان اوج بار قابل توجه است در نتیجه می توان با زودتر شروع کردن ساعت کار ادارات (مثلا ساعت ۷) و خاتمه از ساعت ۱۴:۳۰ بخش قابل توجهی از تقاضای مصرفی در زمان اوج بار را کاهش داد.
توسعه تجهیزات کم مصرفی سرمایشی
در این راستا پیشنهادهای زیر ارائه شد:
اصلاح برچسب انرژی کولرهای آبی،
برگزاری مسابقه بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان کولرهای آبی،
اعطای وام کم بهره بین تولید کنندگان،
حمایت های رسانه ای از تولید کنندگان تجهیزات سرمایشی کم مصرف
راه اندازی سامانه اسقاط تجهیزات فرسوده،
جایگزینی وسائل سرمایشی پرمصرف برای خانوارهای بی بضاعت خریدهای عمده دولتی.
ب) راهکارهای بلندمدت
توسعه تجارت برق با کشورهای همسایه،
توسعه مصارف برق در بخش مولد (صنعت و حمل و نقل) کشور،
کاهش تلفات شبکه،
استفاده از فناوری های ذخیر ساز برق،
اصلاح ساختار مدیریت و تصدی گری در بخش انرژی
احیای اقتصاد برق با هدف توسعه سرمایه گذاری در تولید برق