به گزارش اقتصادآنلاین، شهروند نوشت: درواقع، ترکیبات غذایی بسیار ارزشمند این محصولات، ازجمله پروتیین با پروفایل کامل اسیدهای آمینه ضروری، هضمپذیری بسیار آسان، چربی با اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره، مواد معدنی و ویتامینهای آنهاست که منحصربهفرد بودن آنها را در مقایسه با سایر محصولات دامی و زراعی تضمین کرده است. مصرف اسیدهای چرب HUFA بهخصوص DHA و EPA موجود در محصولات شیلاتی منتج به پیشگیری از التهاب و بیماریهای قلبی، جلوگیری از تشکیل لخته در عروق، همچنین بهبود کلسترول با کاهش تریگلیسیرید و افزایش HDL (کلسترول خوب) میشود. تکوین مغز در دوران جنینی و عملکرد رفتاری و ذهنی آینده فرزند به مصرف مادران باردار از این محصولات شیلاتی وابسته است. بهبود و سلامت مفاصل، بهبود عملکرد مغزی با کمک به پوشش سلولهای عصبی و کمک به ارتباط بهتر سلولهای مغزی با یکدیگر، بهبود سلامت استخوان با اثر مثبت بر سطوح کلسیم بدن و کاهش فقر استخوان، بهبود سلامت پوست با کمک به علایم خفیف مرتبط با اختلالات پوستی نظیر آکنه و پسوریازیس و بهبود سلامت گوارشی با کاهش التهابات گوارشی و کمک به تسکین علایم بیماری کولیت از دیگر فواید مصرف محصولات شیلاتی و بهخصوص اسیدهای چرب امگا سه است.
با این وجود، سرانه مصرف آبزیان در ایران (٦/١٠ کیلوگرم) نصف سرانه مصرف جهانی (١/٢٠ کیلوگرم) است و نسبت به کشورهای پیشرفتهای چون ژاپن با ٧٢ کیلوگرم، بسیار فاصله دارد. هرچند مصرف آبزیان در جوامع مختلف بسته به فرهنگ و وضع اقتصادی مردم متفاوت خواهد بود، اما مهمترین عواملی که باعث کاهش سرانه مصرف آبزیان در ایران به نسبت میانگین جهانی بوده در زیر آورده شده است.
١- میزان تولید گوشت دام و طیور و تنوع محصولی آنها در بازار در کشور چندین برابر گوشت آبزیان است و این موضوع بر تقاضای مشتریان تأثیرگذار خواهد بود.
٢- در مطالعات بازار مشخص شده است که ماهی و سایر آبزیان گاه به دلایلی ازجمله بو، طعم، داشتن استخوان و خار و... مورد استقبال برخی از مشتریان قرار نمیگیرد.
٣- در مقایسه با گوشت قرمز، قیمت یک کیلو گوشت ماهی بدون امعا و احشا، پوست و استخوان نسبتا گران است، چراکه معمولا به صورت سرخشده یا آبپز و بدون ترکیب با سایر اقلام کشاورزی مصرف میشود.
اما به دلیل نقش بیبدیلی محصولات شیلاتی در ارتقای سلامت انسانها لازم است یک برنامهریزی جدی در حوزه امنیت غذایی و مدیریت بهداشت برای افزایش سرانه مصرف در ایران صورت پذیرد، زیرا هرگونه هزینهکرد در این امر، بهعنوان سرمایهگذاری برای سلامت نسلهای آینده محسوب شده و از هزینههای هنگفت درمان و ازکارافتادگی میکاهد.