تولید نفت باید به ۴.۸میلیون بشکه افزایش بیابد/ وزارت نفت از نظر منابع وضع خوبی ندارد

  • سه شنبه 4 اردیبهشت 1397 ساعت 13:18

اخبار => سایر رسانه ها

وزیر نفت در صحن علنی مجلس در پاسخ به سوال نماینده مشهد و کلات تاکید کرد که طبق قانون برنامه تولید نفت کشور باید به ۴.۸ میلیون بشکه افزایش بیابد که انجام این کار به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
تولید نفت باید به ۴.۸میلیون بشکه افزایش بیابد/ وزارت نفت از نظر منابع وضع خوبی ندارد

به گزارش خبرنگار پارلمانی اقتصادآنلاین، در نشست علنی امروز مجلس، بیژن نامدار زنگنه در پاسخ به سوال جواد کریمی قدوسی مبنی بر نقش لابی‌های قدرت و ثروت در تصمیمات وزارت نفت از طریق باشگاه نفت و نیرو گفت: نماینده مشهد در متن سوال خود موضوعی را مطرح می‌کند مبنی بر اثرگذاری فامیل‌های ثروت و قدرت از طریق باشگاه نفت و نیرو بر تصمیمات نفت و اظهار می‌کند که نقش لابی مخفی نفت، گاز و پتروشیمی‌ها در تصمیم سازی‌ها چیست؟ افراد موثر آن چه کسی هستند؟ و چه آقازاده‌هایی در آن حضور دارند؟

زنگنه در ادامه افزود: این نماینده مجلس خطاب به بنده می‌گوید که سیاست‌های وزارتخانه و شخص من با هدایت کلوپ سرّی مانع این شده است که نفت در مسیر درستی حرکت کند، لذا ایشان باید با صراحت بگوید منظورش این است که گروه مخفی وجود دارد که علیه امنیت ملی و منافع ملی با مدیریت بنده کار می‌کند؟ لطفا مشخص شود که منظور از سرّی و مخفی چیست؟

این عضو کابینه با بیان اینکه در نقش مهم صنعت نفت در توسعه کشور شکی وجود ندارد، اظهار داشت: اما اینکه نماینده مشهد می‌گوید قبل از انقلاب وزارت نفت انگلیسی ترین وزارتخانه بوده است، تا آنجا که خبر داریم، وزارت نفت در سال 1358 بعد از انقلاب تشکیل شد.

زنگنه با اشاره به اینکه درخصوص مشکلات خوزستان باید توجه داشت که تمام درآمدهای نفتی کشور به خزانه واریز می‌شود و مجلس درباره ریال ریال آن تصمیم می‌گیرد، گفت: البته بنده از مصرترین افراد هستم که بخشی از منابع حاصل از صادرات نفت در مناطق نفت خیز کشور صرف شود.

این مقام مسئول در ادامه افزود: نماینده مشهد به نحوی اعتراض دارند که تولید و صادرات نفت چرا بالا می‌رود؟ باید توجه شود که بنده مجری سیاست‌های نظام هستم و سیاستگذار نیستم. در سال 1379 مقام معظم رهبری سیاست‌های بخش نفت و گاز را ابلاغ کردند.

زنگنه خاطرنشان کرد: در بخشی از این سیاست‌ها آمده است که افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از قدرت اقتصادی، سیاسی و امنیتی که نکته بسیار مهمی است.

وی با تاکید بر اینکه کشوری که در طول روز یک میلیون بشکه نفت صادر می‌کند با کشوری که در روز 5 میلیون بشکه نفت صادر می‌کند، متفاوت است، اظهار داشت: کشور روسیه 10 میلیون بشکه نفت در طول روز تولید می‌کند، 600 میلیارد مترمکعب تولید گاز دارد و 200 میلیارد مترمکعب گاز به اروپا صادر می‌کند، در جهان هیچکسی جرأت ندارد تحریم روسیه را ندارد، چرا که کار خود اروپایی‌ها با مشکل برخورد می‌کند.

زنگنه در ادامه با بیان اینکه  در بند 14 سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بر حفظ و توسعه ظرفیت‌های نفت و گاز به ویژه در میادین مشترک تاکید شده است، گفت: این موضوع در سیاست‌های برنامه ششم نیز مطرح شده است. براساس قانون برنامه تولید نفت کشور باید به 4.8 میلیون بشکه افزایش یابد که انجام این مهم به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.

وزیر نفت بیان اینکه ضریب بازیافت یا برداشت نفت یک امر حیاتی محسوب می‌شود، گفت: برای توسعه و افزایش ضریب بازیافت نفت باید با خارجی‌ها کار کنیم، چرا که به تکنولوژی و سرمایه نیازمندیم. به طور مثال در میدان نفتی منصوری 70 هزار بشکه نفت تولید می‌شود، شرکت‌های خارجی گفته اند ما می‌توانیم 7 برابر میزان تولید را افزایش دهیم. حال من بخاطر اینکه شما نمی خواهید خارجی‌ها کار کنند، آنها را بیرون کنم،  من چنین مجوزی ندارم.

زنگنه خاطرنشان کرد: باید توجه کرد 200 میلیارد پول را برای توسعه صنعت نفت نمی تواند از بازار داخلی تامین کرد. البته تا آنجا که امکان دارد باید از منابع داخلی، نیازهای خود را برطرف کنیم. در حال حاضر یک طرح 6 میلیارد دلار مطرح است و می‌خواهیم این موضوع بازار داخلی تامین اعتبار کنیم. در قراردادهای خارجی نیز 20 درصد ایرانی‌ها سهیم هستند.

این مقام مسئول در ادامه افزود: تقریبا 80 درصد برنده مناقصات ایران است و کار به ایرانی‌ها واگذار می‌شود و خارجی‌ها در بحث مدیریت و فناوری کار می‌کنند.

وی تصریح کرد: آیا بنده نگاه به خارج از کشور دارم؟ شرکت‌های مپنا، پتروپارس و تحول در صنعت پتروشیمی برای جلوگیری از خام فروشی را چه کسی درست کرد؟ در حال حاضر تولیدات پتروشیمی به 20میلیارد دلار افزایش یافته و اگر شرایط عمومی صحیح باشد، تولیدات تا 40 میلیارد دلار رشد خواهد کرد.

زنگنه خاطرنشان کرد: چه کسی حمایت کرد که تولید لوله‌های CRA در کشور انجام شود و قرارداد 560 میلیون دلاری بین یک شرکت ایرانی و خارجی بسته شد که در داخل کشور لوله‌ها ساخته شود، همچنین به موضوع 10 قلم کالا توجه جدی شد.

وزیر نفت با اشاره به نقش گازرسانی به روستاها و تولید اشتغال گفت: ما برای عزت ایران کار می‌کنیم، وقتی تیم ملی فوتبال یا باشگاه استقلال و پرسپولیس مربی خارجی دارد، آیا ما نباید در بحث‌های دیگر از خارجی‌ها کمک بگیری؟ این ترس از خارجی‌ها چه هست؟ ما باید با به کارگیری از آنها، تا کارها پیش برود و سرمایه بیشتر شود.

وزارت نفت از نظر منابع وضع خوبی ندارد

وزیر نفت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به طرح برندینگ، گفت: این طرح از اول اختیاری بود و اجباری در کار نبوده و هدف آن هم کاهش تصدی دولت و ارائه خدمات بهتر به مصرف‌کنندگان بوده است. برخلاف برداشتی که می‌شود که قرار است انحصار ایجاد شود، چنین چیزی نیست و کسی نمی‌تواند بیشتر از ۲۰ درصد نازل‌ها را داشته باشد.

زنگنه در ادامه افزود: چرا در برابر هر تغییری مقاومت می‌کنیم؟ آیا شما از وضع جایگاه‌ها راضی هستید؟ ما سه هزار و ۵۰۰ جایگاه بنزین و گازوئیل و دو هزار جایگاه سی‌ان‌جی داریم که برای آنها شرکت پخشی با ۱۷ هزار پرسنل درست شده که هزینه‌اش به دوش مردم است، در حالی که برند، حمل و نقل، نظارت بر کیفیت و کمیت و زیباسازی جایگاه را انجام می‌دهد و این به نفع جایگاه‌داران است و اختیاری است اما اینکه برخی می‌گویند برندها واسطه هستند این‌چنین نیست و اطلاع‌رسانی اشتباه صورت گرفته است.

وی در ادامه افزود: بنده برای باشگاه نفت و گاز وقتی نگذاشته و تنها در پنج سال، دو سخنرانی برای آنها انجام داده است.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: به من می‌گویید ۲۰۰ شرکت درست کنید، برای شرکت‌های اکتشاف و تولید چقدر مخالفت شد، باید فضای کسب و کار درست باشد و همه همدل باشیم. من یک عمر با آبرومندی کار کردم و تنها چیزی که دارم آبروست.

زنگنه در ادامه اضافه کرد: اشکالی ندارد ما با هم مخالف باشیم ولی از هم متنفر نباشیم، چرا اینقدر به یک وزیر سوء ظن دارید؟ به من می‌گویید کار مخفی می‌کنم، آیا منظورتان کار غیرقانونی است؟

وی با بیان اینکه اگر من جانی، جنایتکار و خیانتکار هستم نباید اینجا باشم، اما اگر نیستم با این کار به ۲۷۰ نماینده‌ای که من را انتخاب کردند توهین می‌شود، گفت: آنها به من اعتماد کردند و اگر من خلاف کنم به اعتمادشان خیانت کردم. یک عده با شما همفکر نیستند، این چه گناهی است؟ اگر خلافی است دستگاه‌های امنیتی و قضایی با آن برخورد می‌کنند و او را حصر می‌کنند. از کدام فامیل ثروت و قدرت و کدام آقازاده صحبت می‌کنید؟

وزیر نفت در مورد باشگاه نفت و گاز هم اظهار داشت: تشکیلاتی طبق قانون تشکیل شده و ۲۰۰ ارشد بخش نفت و برق که از اساتید برجسته هستند در آنجا مشغولند. ما باید به آنها احترام بگذاریم، آیا حتما همه چیز باید در دولت باشد؟

زنگنه در ادامه اظهار داشت: یک نهاد غیردولتی می‌خواهد به کشور خدمت کند، ما باید با هم با دوستی و بدون سوء ظن کار کنیم. جایی هم که اطمینان به یک خلاف داریم آن را به قوه قضاییه و دستگاه‌های امنیتی بدهیم تا بررسی کند. اما اگر چنین چیزی نیست، توهین هم نشود.

این مقام مسئول با بیان اینکه برای کار نفت به حمایت نمایندگان مجلس نیاز است، گفت: از نظر منابع در وضع خوبی نیستیم و دچار مشکلات جدی هستیم. من نمی‌توانم در جلسه علنی بگویم آمریکا چه برنامه‌هایی دارد، ما نباید بهانه سوء استفاده دست آنها بدهیم، باید به نفت کمک کنیم چرا که نفت می‌تواند موتور پیشران توسعه اقتصادی کشور باشد.

وزیر نفت با بیان اینکه سرمایه‌گذاری سالانه ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار کشور را متحول می‌کند، گفت: اگر اجازه ندهیم سرمایه خارجی به کشور بیاید، وضعیت روز به روز بدتر می‌شود.

نماینده مشهد در تشریح سوال خود از وزیر نفت مطرح کرد:

وزارت نفت روند رو به افول دارد/ خوزستان به عنوان ذخیره گاه نفت و گاز شرایط نامساعدی دارد

نماینده مردم مشهد در مجلس در جریان طرح سوال خود از وزیر نفت گفت: صنعت نفت کشورمان باید به عنوان یک رقیب بزرگ برای شرکت های مهم دنیا باشد، اما متاسفانه با روند رو به افول این وزارتخانه روبه رو هستیم

در نشست علنی امروز مجلس جواد کریمی قدوسی در جریان سوال خود از بیژن زنگنه گفت: حوزه نفت و گاز همواره باعث طمع بوده است و وزارت نفت پیش از انقلاب انگلیسی ترین وزارتخانه ایران بود.

وی در ادامه افزود: حتی اساسنامه این وزارتخانه را انگلیسی ها تدوین کرده بودند که امروز قصد داریم از بروز این حوادث تلخ جلوگیری کنیم، چرا که صنعت نفت به عنوان یک پیشران اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است.

کریمی قدوسی با بیان اینکه صنعت نفت کشورمان باید به عنوان یک رقیب بزرگ برای شرکت های مهم دنیا باشد، اظهار داشت: اما متاسفانه با روند رو به افول این وزارتخانه روبه رو هستیم، در حالی که در گذشته نفت در جریان انقلاب و دفاع مقدس نقشی سرنوشت ساز داشت.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست داخلی مجلس در ادامه افزود: صنعت نفت آنچنان راهبردی است که اگر هیچ صنعتی در کشور نداشتیم صرفا با اتکا به این صنعت می توانستیم شرایط اقتصادی کشور را دگرگون کنیم.

کریمی قدوسی یادآور شد: علیرغم اینکه استان خوزستان ذخیره گاه عظیم نفت و نیرو است، شرایط نامساعدی دارد و جوانان آن به لحاظ اشتغال در شرایط مطلوب به سر نمی برند.

نماینده مشهد در مجلس در ادامه افزود: بنابراین اگر وزیر نفت به جای وقت گذاشتن روی باشگاه 200 نفره اندیشه ورزان نفت و نیرو، برای تاسیس شرکت سهامی تعاونی تلاش می کرد، تاکنون 40 میلیون ایرانی در آن عضو شده بودند و نقدینگی مردم تجمیع می شد که در این صورت می توانستیم وزیر نفت را ژنرال زنگنه معرفی کنیم.

شکل قراردادهای برندسازی درست نیست

نماینده مردم مشهد در مجلس در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه ‌شکل قراردادهای برندسازی درست نیست، گفت: شیوه این قراردادها طوری است که موجب رها کردن کار توسط جایگاه‌داران و فروش جایگاه توسط آنها می‌شود.

کریمی قدوسی با طرح این سوال از وزیر نفت که برندسازی جایگاه‌های عرضه سوخت مقدمه تسلط فامیل‌های ثروت، قدرت و باشگاه نفتی در بخش خصوصی خواهد شد، اظهار داشت: نگرانی بنده از موقعیتی است که باشگاه اندیشه‌ورزان نفت و نیرو در ساختار نفت و گاز دارد. انتقال بسیاری از ظرفیت‌های صنعت نفت و گاز به این باشگاه و دست درازی کردن جلوی آن را قبول ندارند.

وی در ادامه افزود: باشگاه نفت نیرو در حالی تشکیل شده که مدیران دولت‌های گذشته و فعلی به وزارت نفت در سایه تبدیل شده‌ است، این باشگاه وزرای نفت را اداره می‌کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه رییس‌جمور در نشست سران قوا از ارسال چهار لایحه به مجلس که در خصوص قراردادهای بین‌المللی است اظهار نگرانی کرد، عنوان کرد: ولی به نظر بنده محل نگرانی همین حوزه نفت و نیرو است. اولین رونمایی از ۵۲ حوزه نفتی در هتل المپیک انجام شد که توسط باشگاه اندیشه‌ورزان نفت و نیرو به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان انجام شد. مگر وزیر نیرو با این همه توان و تجربه نمی‌توانست این کار را انجام دهد. با تشکیل چنین باشگاه‌هایی در کنار سایر وزارتخانه‌ها، دولت در سایه تشکیل می‌شود و مساله نفوذ اتفاق می‌افتد.

کریمی قدوسی در ادامه گفت: با اینکه گفته می‌شود ورود به باشگاه نفت و نیرو آسان است، اما آیین‌نامه جذب و گزینش این باشگاه بسیار بسته است. سه نفر باید عضویت نفر جدید را تایید کنند و این کار را نمی‌کنند مگر از وی تعهد گرفته شود و این کار یعنی همان عهد و پیمان انگلیسی.

نماینده مشهد در مجلس خاطرنشان کرد: مردم را سازماندهی کنید تا ملاحظه کنید چه تحولی در حوزه نفت و نیرو به وجود می‌آید. ایجاد دو قطبی در حوزه نفت و نیرو، اینکه یک طرف پیمانکار داخلی و یک طرف پیمانکار خارجی؟ چرا از ظرفیت بالای قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء استفاده نمی‌کنید، این قرارگاه شش هفت فاز پارس جنوبی و فازهایی از پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس را اجرا کرد،‌ چرا از این ظرفیت در قراردادهای آی‌پی‌سی استفاده نمی‌کنید؟

کریمی قدوسی با انتقاد به انتصابات وزیر نفت در شرکت‌های تابعه این وزارتخانه، گفت: تمام افرادی که تا قبل از رییس فعلی شرکت ملی نفت در این مسئولیت منصوب شدند همه از مدیرانی استخوان خرد کرده در صنعت نفت بودند که از نظر فنی و کارشناسی مدیران خبره‌ای بودند، اما رییس کنونی شرکت ملی نفت، مدیری مالی است و نه فنی یا مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فردی است که هیچ سابقه‌ای در نفت ندارد.

وی در ادامه با انتقاد به مدل قراردادهای برندسازی، گفت: این شیوه قرارداد موجب رها کردن کار توسط جایگاه‌داران و فروش جایگاه‌شان می‌شود، به این قراردادها اشکال بسیاری وارد است.

این نماینده مجلس خواستار سپردن تدریجی کار به اتحادیه جایگاه‌داران سوخت شد، خطاب به دستگاه‌های نظارتی اظهار داشت: باید به طور جامع به این مساله وارد شوید. تذکر و کارت زرد مجلس و اظهار نگرانی کارشناسان هیچ فایده‌ای ندارد. رییس قوه قضاییه برای رعایت حقوق عامه مردم وارد این مساله شوید و به هجمه‌ها و فضاسازی‌هایی که علیه شما خواهد شد توجهی نکنید در شرایطی که شما قاضی خودتان را دستگیر و روانه زندان می‌کنید اما افرادی در دولت زمینه فرار کاوه مدنی را به وجود آوردند.

وی در ادامه افزود: شما به مساله باشگاه نفت و نیرو وارد شوید، ما هم دست سربازان گمنام امام زمان را می‌بوسیم، مدیران باید فرم خود اظهاری دو تابعیتی پر کنند.

کریمی قدوسی با انتقاد به راه‌اندازی جایگاه‌های سیار سوخت‌رسانی، گفت: این ماشین‌ها بمب متحرکند، اگر یکی از این ماشین‌ها به ساختمان مجلس اصابت کند مجلس پودر می‌شود. 300 ماشین سوخت‌رسان در تهران راه افتادند و حتی تا در منزل مردم هم می‌روند، این مساله از نظر ایمنی خطرناک است.

نماینده مشهد در مجلس با بیان اینکه هیچ نماینده‌ای از سرمایه‌گذار خارجی نمی‌ترسد و بنده هم مخالف این کار نیستم، خطاب به وزیر نفت اظهار داشت: در برندینگ کارت زرد گرفتید تا اینکه مجلس با این کار مخالفتش را به شما اعلام کرده باشد ولی شما این پروژه را متوقف نکردید به همین دلیل بنده امروز این سوال را مجددا مطرح کردم.

نماینده مردم مشهد در مجلس خواستار اطلاع از باطن قراردادهای نفت و نیرو شد و افزودگفت: نباید بحث‌ها را سیاسی کنید. ما می‌خواهیم از باطن قراردادهای نفت و گاز مطلع شویم تا اتفاقی که در قرارداد کرسنت افتاد و 20 میلیارد دلار متضرر شدیم، تکرار نشود.

مجلس از پاسخ های وزیر نفت قانع شد

نمایندگان مجلس در جریان طرح سوال نماینده مشهد از وزیر نفت از پاسخ های بیژن نامدار زنگنه قانع شدند.

در جلسه علنی امروز مجلس سوال کریمی قدوسی از وزیر نفت درباره برندسازی جایگاه‌های سوخت و نقش باشگاه نفت در نگاه به بیرون در دستور کار قرار گرفت که نمایندگان پس از اظهارات نماینده مشهد و پاسخ های وزیر نفت اعلام کردند که سوال های مطرح شده را وارد نمی دانند.

بر اساس این گزارش نمایندگان مجلس با ۷۲ رای موافق، ۱۲۸ رای مخالف و 7 رای ممتنع از ۲۱۳ نماینده حاضر، از پاسخ‌های وزیر درباره باشگاه نفت و گاز قانع شدند.

همچنین نمایندگان با ۸۴ رای موافق، ۱۱۵ رای مخالف و شش رای ممتنع از مجموع ۲۱۳ نماینده حاضر، پاسخ‌های زنگنه درباره برندسازی جایگاه سوخت را قانع‌کننده برشمردند.


تعداد بازدید : 151

ارسال نظر

ارسال