اقتصاد آنلاین - سپیده قاسمی ؛ در همین راستا عبدالمجید شیخی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران، به خبرنگار اقتصاد آنلاین، گفت: کشاورزان کمترین نقش را در حداکثر کنندگی سود و حداقل کنندگی هزینه دارند به همین دلیل همواره نیازمند حمایت بخش دولتی هستند.
وی ادامه داد: در حال حاضر در ایران خرید تضمینی محصولات کشاورزی راه حمایت از بخش کشاورزی است اما، موضوع مهم در این شکل از حمایت خرید با قیمت مناسب است به نحوی که هزینه های کشاورزان را پوشش دهد.
شیخی در پاسخ به این پرسش که برخی کارشناسنان معتقدند قمیت خرید تضمینی محصولات استراتژیک در ایران بالاتر از قیمت جهانی است و این امر قدرت رقابت تولیدات داخلی را کاهش می دهد و باید روند افزایش هر ساله قیمت نرخ خرید تضمنی متوقف شود، اظهار کرد: نظر این کارشناسنان در صورتی قابل پذیرش است که نرخ تورم در کشور کاهش یابد یا صفر باشد در حالی که در ایران عملا این اتفاق نیفتاده است.
وی تاکید کرد: اگر برنامه ای برای کاهش نرخ تورم وجود داشته باشد دیگر نیاز به افزایش قیمت خرید محصولات کشاورزی نیست و تنها در این صورت است که دولت می تواند به خود حق بدهد که افزایش قیمت خرید محصولات کشاورزی را متوقف کند.
به گفته این استاد دانشگاه برخلاف تصور حاکم بر کشور کنترل تورم یک پدیده رفتاری است به این معنا که اگر حاکمیت و مردم تصمیم به کاهش قیمت ها بگیرند تورم نیز کنترل می شود.
شیخی ادامه داد: به طور مثال در کشور ترکیه اردوغان با تصاحب سمت رییس جمهوری در اولین اقدام خود 15 درصد از حقوق کارمندان دولتی کاست و به تبع آن قیمت ها کاهش یافت و از روند تند افزایش تورم کاسته شد و اکنون این کشور به خوبی توانسته است تورم افسارگسیخته خود را کنترل کند.
وی اظهار کرد: اگر در ایران نیز حاکمیت و مردم تصمیم بگیرند از امروز قیمت کالا و خدمات خود را تنها 10 درصد کاهش دهند و تورم را کنترل کنند باید انتظار داشته باشند که کشاورزان نیز افزایش قیمت خرید محصولات کشاورزی را نداشته باشند.
این استاد دانشگاه توجه به منافع مصرف کننده با فشار بر تولیدکننده در بخش کشاورزی را نیز مورد انتقاد قرار داد و گفت: دولت ها باید تا همیشه یاد بگیرند که این دو بخش کاملا جدا از یکدیگر هستند و نمی شود منافع یکی را قربانی دیگری کرد.
شیخی در پایان توقف افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی بدون کاهش هزینه تولید را به زیان پایداری کشاورزی و امنیت کشور دانست.