به گزارش اقتصادآنلاین، مجتبی خسرو تاج شب گذشته در برنامه گفتگوی ویژه خبری اظهارداشت: در دو تا سه سال گذشته بخشی از تجارت خارجی کشور را از ارز مبادلهای به سمت ارز متقاضی هدایت کردیم و از ۷ هزار و ۴۰۰ تعرفه وارداتی حدود ۴ هزار و ۴۰۰ تعرفه برمبنای ارز متقاضی انجام شد و بر اساس قیمت بازار آزاد، واردات میشد.
وی با بیان اینکه در چند ماه گذشته سفته بازی و افزایش نرخ ارز برای بسیاری از وارد کنندگان مشکلاتی را به وجود آورد، ادامه داد: در بسیاری از صنایع که نیازمند مواد اولیه هستند براساس مکانیزم بورس تعیین قیمت میشد و مشکلاتی ایجاد شده بود.
رییس سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این پرسش که سیاست جدید ارزی دولت بر صادرات چه تاثیری دارد، گفت: نوسانات ارزی مانعی برای برنامه ریزی صادر کنندگان است. وی گفت: سیاست جدید نگاه شفاف سازی دارد و میخواهد از خروج غیر رسمی ارز جلوگیری کند تا نیازهای واقعی ارز پاسخ داده شود و سامانه «نیما» هم برای این منظور طراحی شده است.
رییس سازمان توسعه تجارت ایران افزود: در بخشنامهای که دولت ابلاغ کرده قرار است نرخ ارز در چارچوب نظام شناور مدیریت شده باشد. خسروتاج در ادامه افزود: پارسال کشورمان از صادرات نفت و غیر نفتی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد ارزی داشت و حدود ۵۴ میلیارد دلار واردات؛ بنابراین اقتصاد کشورمان میتواند به نیازهای واقعی و منطقی ارز پاسخ دهد.
به گفته این مقام مسئول، همه عرضه و فروش ارز در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) انجام میشود. وی با بیان اینکه شاید به علت تنوع بازارهای صادراتی و خرید به صلاح نباشد همه صادرات کنندگان و وارد کنندگان را در سامانه «نیما» متمرکز کنیم، افزود: اگر زمینه ارتباط صادر کنندگان با واردکنندگان را در خارج از این سامانه هم بینیم اشکالی ندارد؛ بنابراین مصوب شد واردکنندگان میتوانند در زمان درخواست و ثبت شفارش واردات اعلام کنند که از محل ارز صادراتی است و بر اساس شماره پروانه صادراتی وارد سامانه مربوط به درآمدهای صادرات غیر نفتی شوند و در قالب آن از ارز صادراتی دیگری استفاده کنند و واردات خود را انجام دهند.
رییس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: بر اساس مصوبات دولت، درک تاب مقررات و صادرات، همه کالاهای قابل ورود به کشور موجود است و با توجه به اولویت بندی ورود کالاها در حمایت از تولید داخلی، نظام تعرفه را تغییر میدهیم.
خسروتاج با بیان اینکه سال گذشته تعرفه و حقوق ورودی واردات ۳۳۰ کالا افزایش یافت، افزود: نرخ موثر تعرفه واردات کالا در سال گذشته، ۱۲ و ۳ دهم درصد بود و این رقم در سال ۱۳۹۵، یازده و ۸ دهم بود و این نشان میدهد در جهت حمایت از تولید داخلی سعی میکنیم نرخ موثر تعرفه را بالاتر ببریم.
رییس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: پارسال براساس آمار گمرکات، حدود ۵۰ درصد کالاها از ردیف بانکی و ۵۰ درصد هم از طریق سهمیه غیر بانکی وارد شده است. خسروتاج افزود: واردات از طریق مناطق آزاد هم باید ثبت سفارش شود.
تک نرخی کردن ارز، تصمیم شجاعانه دولت
محمد لاهوتی نیز با حضور در این برنامه با بیان اینکه یکی از دستاوردهای مهم دولتهای یازدهم و دوازدهم، ثبات اقتصادی و تغییر نکردن قوانین بود، گفت: در ۴ سال دولت یازدهم به همین علل، رشد اقتصادی محقق شد و به سرمایه گذاران داخلی و خارجی اطمینان خاطر داد.
وی ادامه داد: نرخ ارز تا حدودی ثابت بود و از هیجان آن جلوگیری شد و همه این مسائل موجب روند مثبت اقتصادی در دولت یازدهم شد. رییس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران، افزود: در سه ماه گذشته نوسانات نرخ ارز همه دستاوردهای گذشته را تهدید میکرد و اگر این روند ادامه مییافت به نفع تولیدکننده، صادرکننده و دولت و اقتصاد نبود بنابراین از یکسان سازی نرخ ارز، استقبال و دفاع میکنیم، زیرا فعالان اقتصادی در شرایط یکسان میتوانند به رقابت سالم بپردازند و از رانتها جلوگیری میشود.
لاهوتی، تک نرخی کردن ارز را تصمیم شجاعانه دولت دانست و اضافه کرد: این موضوع بازار را از حالت التهاب خارج کرد. رییس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران، گفت: اگر دستورالعملهای ابلاغی بانک مرکزی به درستی انجام شود اطمینان خاطر و ثبات به بازار باز خواهد گشت.
وی افزود: باید از به وجود آمدن بازار ثانویه جلوگیری شود زیرا در غیر اینصورت کالاهای داخلی که مواد اولیه آنها خارجی نیست و از ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی استفاده نمیکنند، خود را با قیمت بازار ثانویه و نرخ بالاتر تنظیم میکنند.
رییس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران، ادامه داد: اگر بازار ثانویه به وجود نیاید و دولت قادر باشد همه نیازهای ارزی را پاسخ دهد صادرکنندگان بر اساس این نرخ، تولیدات خود را تنظیم میکند.
لاهوتی اضافه کرد: امیدواریم دولت سرکوب و نگهداری نرخ ارز را تکرار نکند و هر سال میزان تورم را در نرخ ارز لحاظ کند. وی گفت: شرایط نقل و انتقال بانکی ما همچنان مشکلاتی دارد بنابراین اگر کانالهای برگشت ارز صادرات فراهم نباشد مشکلات جدی ایجاد میشود.
رییس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران، افزود: سیاست جدید ارزی اگر به درستی اجرا شود میتواند موفق باشد. وی با تقدیر از سیاست جدید ارزی دولت در ساماندهی نرخ ارز گفت، با این کار تا حدودی دغدغه فعالان اقتصادی برطرف شده است و امیدواریم دولت در اجرا موفق باشد.
لاهوتی افزود: حضور نمایندگان بخش خصوصی در جلسات میتواند کمک کند تا تصمیمات بهتری گرفته شود. به گفته رییس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران، اضافه کرد: هزینههای نقل و انتقال سیستم بانکی باید منطقی شود و اگر چنین نشود مشکلات جدی را در صادرات ایجاد میکند.