به گزارش باشگاه در و پنجره و نما
، ارتباط بین نرخ ارز و تورم در اقتصاد مقولهای است که مخصوصا بعد از التهابات سال گذشته در بازار ارز تاثیر خود را نشان داد. بعد از افزایش چندبرابری نرخ ارز بود که اندک قیمت کالاها رو به فزونی گرفت و اثرات آن هنوز بعد از گذشت بیش از یک سال در اقتصاد ایران خود را نشان میدهد. به طوری که بر اساس اعلام مرکز آمار تورم حالا از مرز ۴۰ درصد هم عبور کرده است.
با اینکه بروز تورم بعد از جهش نرخ ارز واقعیتی انکارناپذیر است اما آنگونه که از ظواهر امر برمیآید ظاهرا این یک رابطه یکسویه است چرا که در هفتههای گذشته نرخ ارز کاهشی شده، اما خبری از کاهش قیمتها در بازار نیست. در حالی که اگر نرخ ارز افزایشی میشد احتمالا الان وضعیت قیمتها در بازار طور دیگری بود.
ساختن اعتماد سختتر از شکست آن است!
در این رابطه مرتضی دلخوش -کارشناس مسائل اقتصادی- با بیان اینکه به وجود آوردن اعتماد مدت زمان زیادی طول میکشد اما تخریب آن ممکن است در یک روز هم اتفاق بیفتد، اظهار کرد: در بازار هم این قاعده حاکم است و بعد از آن افزایش قیمتی که دلار تجربه کرد، مدت زمانی طول میکشد تا بازار دوباره اعتماد خود را به دست بیاورد. به همین دلیل است که کاهش قیمتها در بازار ارز مدتی طول میکشد تا اثر خود را برسایر قیمتها در بازار بگذارد.
وی با اشاره به نوسان سه تا چهار هزار تومانی نرخ ارز در هفتهها و ماههای گذشته در این باره نیز اظهار کرد: واقعیت این است که بازار تحلیل خود را از مسائل دارد و هر آنچه که مسئولان اقتصادی بگویند لزوما روی رفتار فعالان اقتصادی تاثیری نمیگذارد. براین اساس بی اعتمادی فعالان به آنچه که در بازار ارز اتفاق میافتد، خود میتواند عاملی برای عدم کاهش قیمتها متناسب با کاهش نرخ ارز در بازار باشد.
تورم را فقط ارز تعیین نمیکند
این کارشناس مسائل اقتصادی با تفکیک پدیده تورم از نرخ ارز درباره دیگرعوامل موثر بر عدم کاهش نرخ تورم هم بیان کرد: حجم نقدینگی خود عامل مهمی برای تعیین میزان تورم در اقتصاد است. علاوه بر این سیاستگذاریهایی که مسئولان اقتصادی نیز در فضای اقتصاد به نمایش میگذارند هم میتواند در ایجاد اعتماد در این بازار موثر باشد.
او همچنین با اشاره به بروز تورم در کالاهایی که با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی وارد میشوند در این باره اظهار کرد: واقعیت این است که تحریمها اثر چندانی بر وضعیت شاخصهای تولیدی در اقتصاد نداشته و تولیدات ما همان تولیداتی بود که قبل از این هم وجود داشت، اما برخی از سیاستهای اشتباه باعث میشوند که نگرانیهایی به وجود بیاید و گرنه همانطور که میبینیم در بازار هیچ نایابی وجود ندارد و فقط باید سفتهبازیها و دلالیها در این بازار کنترل شود.
، روز گذشته(۲ مرداد) صرافیهای مجاز بانک مرکزی قیمت خرید دلار را ۱۱ هزار و ۹۰۰ و قیمت فروش آن ۱۲ هزار تومان تعیین کردند. این ارز در هفتههای گذشته یکی از پایینترین سطوح قیمتی خود را تجربه کرده اما این کاهش قیمت تاثیر محسوسی بر دیگر قیمتها نداشته است.
انتهای پیام