به گزارش باشگاه در و پنجره و نما
به گزارش ایرنا، سعید لیلاز عصر امروز (جمعه ) در سومین کنگره جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان با اشاره به اینکه بهترین عملکرد در بهبود عملکرد اجتماعی متعلق به اصلاح طلبان بوده است افزود: مطلوب ترین عملکرد از نظر اقتصادی در تاریخ 40 سال گذشته مربوط به دولت خاتمی و مرحوم هاشمی رفسنجانی بوده و قدرت خرید جامعه کارگر افزایش داشته است.
این روزنامه نگار ادامه داد: در دولت دهم بین سال های 89 تا 92 حدود 25 درصد از قدرت خرید کارگران ایران نابود شد و در دولت آقای روحانی یک کارنامه نسبتاً درخشانی در رابطه به بهبود طبقه پایین دست جامعه ایران وجود دارد.
لیلاز با بیان اینکه برای انتخابات آینده مهم است که اصلاح طلبان سرشان را بالا بگیرند و بگویند بهترین عملکردها در بهبود معیشتی مردم به دولت های آقای روحانی،مرحوم هاشمی رفسنجانی و خاتمی متعلق بوده است یادآورشد: بیش از 95 درصد از جامعه ما را مستضعفان و فرودستان تشکیل می دهند که در پنج سال گذشته منتهی به سال 96 قدرت خرید این جامعه افزایش داشته است.تورم 35 درصدی نقطه این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه در حال حاضر نرخ تورم متوسط کشور 43 درصد است افزود: نرخ تورم نقطه به نقطه طی هفت ماهه گذشته 35 درصد بوده و این عدد بزرگ در تورم ناشی از بی تدبیری ها و سوء مدیریت های داخلی است.
وی با بیان اینکه با یک دولتی روبرو هستیم که گویی دست و پایش را در مقابل تحریم ها گم کرده است تصریح کرد: به نظر من دولت آقای روحانی از ابتدا برآورد و درک صحیحی از اتفاقات حوزه تحریم ها ندارد .
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران ادامه داد: باید انتهای اقتصاد جنگی را در سال 97 اجرا می کردیم و فکر می کردیم آخر زمان است و برخورد ایران و آمریکا فرا رسیده و باید یک بار برای همیشه تکلیف تضاد و تناقص با آمریکا را روشن کنیم.
** ایستادگی در مقابل تحریم ها عملی است
لیلاز با تاکید براینکه ایستادگی مقابل تحریم های ظالمانه آمریکا عملی و شدنی است گفت: آب ایران و ایالات متحده در خاورمیانه در یک جو نمی رود و آمریکا فقط به دنبال منافع خود است و نقطه تجلی منافع در حوزه نفت و هژمونی دلار بر اقتصاد جهان است و با وضعیتی که ایران در خاورمیانه دارد این مساله همخوانی ندارد.
وی با بیان اینکه یک جایی باید در برابر آمریکا می ایستادیم و در حال حاضر ضعیف ترین دولت آمریکا دولت آقای ترامپ است تصریح کرد: سهم ایالات متحده از تولید ثروت جهان در سال 945میلادی 50 درصد بوده اما در حال حاضر به 18 درصد رسیده و مرتب در حال کاهش است.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران افزود : آمریکایی ها از طریق دیپلماسی عایق های توپ دار به دنبال تبدیل هژمونی نظامی خود به برتری اقتصادی هستند و از آخرین نفس ها و فرصت ها استفاده می کنند و هیچ جایی برای عقب نشیتی در برابر ایالات متحده نیست اما نه با این روش ها و ناکارآمدی در بی تصمیمی ها، دیرتصمیمی ها و بد تصمیمی های دولت داریم.
** تحولات اقتصادی در سال 98
لیلاز گفت: اگر مساله فقدان انسجام، سوء مدیریت و البته با کمال تاسف غارت سازمان یافته ای که بر کشور ما حاکم است؛ وجود نداشتند به راحتی قادر به ایستادگی در مقابل تحریم های آمریکا بودیم و این تحریم ها بسیار شدیدتر از تحریم های قبلی است.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه در آستانه سال 98، کاهش شدید تولید در بخش های پیشران صنعتی از قبیل صنعت خودروسازی است بیان داشت: صنعت خودرو در هفته های اخیر بهتر شده و این نشان می دهد که هر گاه دولت بخواهد و عنصر اراده و تدبیر برای اداره کردن کشور وجود داشته باشد؛ می توان مشکلات را حل کرد.
لیلاز با تاکید براینکه دومین رشد اقتصادی در بعد از جنگ ایران و عراق را در سال آینده تجربه خواهیم کرد تصریح کرد: اولین و بزرگترین کاهش رشد اقتصادی را در سال 91 با کاهش رشد اقتصادی هشت درصدی داشته ایم.
**استفاده جریانات سیاسی از عنصر فشار خارجی برای پیشبرد مقاصد داخلی خود
وی با بیان اینکه علاوه بر کاهش شدید رشد اقتصادی و نرخ تورم بالا وضعیت وخیم تری که داریم؛ ناروشنی اوضاع اجتماعی و سیاسی کشور است بیان داشت: شایعات به ابهامات برای اینکه وارد چه فضاهای سیاسی می شویم دامن می زنند و نشان می دهد ؛ جریانات سیاسی از عنصر فشار خارجی برای پیشبرد مقاصد داخلی خود استفاده می کنند .
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: زمانی که یک اتفاقی در صحنه بین المللی برای ایران رخ می دهد بعضی از جناح و یا بیشتر جناح های داخلی از این فرصت برای اهداف خود استفاده می کنند.
لیلاز با اشاره به اینکه مساله ایران با یقه آبی، سفید و روحانیت ایران قابل درک نیست یادآورشد: بخشی از التهابات درون کشور با تغییر در ساختار و یا استیضاح دیده می شود .
وی با بیان اینکه فساد وحشتناکی تمام ارکان کشور را در برگرفته بیان داشت: بزرگترین ضعف احزاب سیاسی در ایران فقدان مدرسه سیاسی و آموزش حزبی است تا مباحث علمی و فنی و فلسفه ای را به گونه ای توضیح دهند که به فهم امروز جهان ما بخورد زیرا دانشگاههای ما این اقدامات را انجام نمی دهد.
**دشمنان جز به زانو در آورد ملت ایران به هیچ چیز دیگر راضی نیستند
این تحلیل گر مسائل اقتصادی با با بیان اینکه بزرگترین قدرت سیاسی اقتصادی جهان همه وزن خودش را به روی جمهوری اسلامی ایران انداخته است گفت: دشمنان جز به زانو در آورد ملت ایران و جمهوری اسلامی ایران راضی به هیچ چیز نخواهند شد و ما این چه بساطی است که سر گوشت قرمز و بسیاری از کالاهای دیگر که در داخل ایران راه انداخته ایم.
لیلاز گفت: دولت آقای روحانی در پنج سال اول خدمت خود با وجود چند اشتباه مهلکی که انجام داد اما با مجموعه رشد اقتصادی دولت موفقی بوده است.
وی با اشاره به اینکه رشد سرمایه گذاری را در پنج سال اول دولت روحانی نتواستیم؛ احیا کنیم افزود: سرمایه گذاری به عنوان یک بال مهم برای تداوم توسعه کشور است و رشد تشکیل سرمایه دردولت آقای روحانی کمتر از دولت احمدی نژاد و دولت احمدی نژاد کمتر از دولت خاتمی بوده است و باز هم در دولت دوازدهم این مهم در حال تشدید است و با این وضع وارد سال 98 می شویم.
** نقش مهم حوزه کشاوزی در رفع مشکلات در سال آینده
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه همه اوضاع ما منفی نیست تصریح کرد: با بارندگی های سالجاری 8تا 9 درصد از مجموع سال 96 بیشتر شده و این در حالی است که بخش کشاورزی 10 درصد جی پی پی ایران است و سه میلیون شاغل در این بخش وجود دارد و اگر این بخش به رشد برسد بسیاری بخش های صنایع تابع خودش را به حرکت در می آورد .
لیلاز ادامه داد: بخش کشاورزی در سالجاری قادر خواهد بود مقدار قابل توجهی از رشد اقتصادی ایران ناشی از سقوط تولید نفت و صنعت را برای سال 98 جبران کند.
وی با بیان اینکه بخش صنعت بیشتر کاهش و سقوط رشد خود را امسال داشته است گفت: صنایع خوردو سازی که تنها پیشران اقتصادی ایران بودند در سالهای اخیر به شدت دچار کاهش رشد اقتصادی شدند بنابراین سال آینده رشد ارزش افزوده آن بیشتر از این کاهش نمی یابد.
این تحلیل گر مسائل اقتصادی با بیان اینکه در بخش خدمات در سال آینده قادر خواهیم بود که مقداری از کاهش رشد بخش نفت را جبران کنیم تصریح کرد: به نظر نمی رسد که سال 98 تداوم سقوط در این حوزه را داشته باشیم یعنی اقتصاد ایران می تواند خودش را در یک سطح جدید به تراز برساند و اولین تجربه سقوط اقتصادی ما در بعد از انقلاب نیست.
**30 تا 50 درصد اقتصاد ایران در بخش GPP زیرزمینی است
لیلاز با بیان اینکه بین 30 تا 50 درصد اقتصاد ایران در بخش GPP (غیررسمی )زیرزمینی است تاکید کرد: زمانی که تحریم ها و سقوط های اقتصادی اتفاق می افتد این بخش می تواند جلوی تشدید ضربه ها در اقتصاد را می گیرد و به نظرم بخش غیررسمی و زیرزمینی ایران قادر خواهد بود به تنهایی بخش زیادی از مشکلات اقتصادی ایران را حل کند.
وی با بیان اینکه اگر سیاست های ما در داخل توسط دولت و بقیه اجزا حکومت خرابی و مانع بیشتری ایجاد نکند اقتصاد ایران خودش می داند که چگونه با تحریم ها کنار بیاید یادآورشد: در حال حاضر کل کاهش واردات در اثر تحریم ها حدود 8 میلیارد دلار بوده است در حالی که اگر نیروی انتظامی ایران چشمانش را بر قاچاق کشور ببندد بیش از این مقدار یکباره به واردات قاچاق کشور اضافه می شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: به عنوان یک کشور زیر ضربه کل نظام بین المللی چرا باید الان در مقابل قاچاق ورودی کشور مقاومت کنیم در حالی که بسیاری از آن ها می توانند فرشتگان اقتصادی ایران باشند.
لیلاز با بیان اینکه در زمینه تولید و صادرات نفت، در بخش خدمات و صنعت با کاهش شدید تولید ارزش افزوده روبرو نخواهیم بود افزود: در تجربه قبلی تحریم های سال 91، موج اصلی تحریم در سال 91 افتاد و شکاف سقوط اقتصادی در سال 92 کندتر شد و بعد در آغاز به کار دولت روحانی یک تغییر فضای فکری و جو سیاسی اتفاق افتاد و در سال 93 رشد مثبت داشتیم.
وی با بیان اینکه قدرت انطباق اقتصادی ایران را با شرایط سخت در سال 98 پیش بینی می کنم یادآورشد: در شرایطی قرار داریم که خودمان را با 40 سال گذشته کشور در بعضی از مسائل نمی توانیم مقایسه کنیم از جمله فسادی که در دستگاه های اداری، اجرایی و تصمیم گیری کشور داریم و اتفاقاتی که در مجلس داریم و یکی از ضعیف ترین مجلس ها در تاریخ ایران در عمل بوده است.
** دولت در سال آینده با عزم و اراده قوی تری حرکت کند
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه اگر دولت و مجموعه حکومت بخواهند؛ می توانند مهم ترین هدف گذاری سال آینده که کاهش تورم است را انجام دهند گفت: مساله اقتصادی ایران تحریم نیست واگر دولت آقای روحانی بخواهد می تواند به تنهایی بهتر از سال 97 کشور را اداره کند.
لیلاز بیان داشت: در سال آینده می توانیم رشد اقتصادی ما منفی نباشد زیرا سهم بخش خدمات در تولید ناخالص ملی ایران 54 درصد است که اگر دولت بتواند این سهم را زنده نگه دارد بخشی از مشکلات اقتصادی برطرف می شود.
وی با بیان اینکه برخی معتقدند که کنترل تورم امری صرفاً اقتصادی است گفت: مهم ترین اثر تورم در درون روح مردم است و دولت باید در راستای کنترل تورم تلاش کند و این مهم به دست بانک مرکزی است.
کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: اگر پنج تا هفت درصد مصرف انرژی اولیه ایران را صرفه جویی کنیم و این را به بخش صادرات اختصاص دهیم؛ سالانه 10 تا 12 میلیارد ارز جدید می دهد.
لیلاز افزود: در سال آینده بی ثباتی سیاسی و اجتماعی سنگینی نخواهیم داشت و بنظر می رسد ماهیت بحران ایران و آمریکا در سال 99 نخواهد وجود داشت زیرا سال 98 به یک نقطه تعیین کننده ای خواهیم رسید.
وی با بیان اینکه اقتصادگردان و بنگاه داران ایران در سال 98 خواهند توانست بخش مهمی از فشارهای اقتصادی را جذب کنند تصریح کرد: مشکل اصلی ما در درون خودمان و نظام تصمیم گیری ها است.
سومین کنگره جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان با حضور روسای احزاب اصلاح طلب، اعضای اصلاح طلب، رئیس و اعضای شورای مرکز جمعیت توسعه و آزادی و حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران در کرمان برگزار شد.
9895/ 5054