به گزارش باشگاه در و پنجره و نما
اشتباهات گذشته یا قصور دولت وقت یک دوراهی و چالش را ایجاد کرده است تا برخی، دولت های گذشته و برخی کابینه روحانی را مسبب مشکلات امروز کشور از جمله مسائل اقتصادی و معشیتی عنوان کنند.احمد خرم وزیر راه و شهرسازی در دولت اصلاحات طی گفتگویی با «روزان» به نقد و تحلیل این مسئله پرداخته و در این خصوص به ما چنین توضیح میدهد که «اگر همان زمان به این مشکلات رسیدگی میکردیم امروز تبعات و آثار کمتری از این شرایط و تصمیمات اشتباه را متحمل بودیم. البته هنوز دیر نیست و میتوان این اشتباهات و مشکلات را جبران کرد و در این زمینه باید مسئولان وقت یک رویکرد و تصمیم عاجلانه را چاره کنند وگرنه ممکن است این تاخیر آثاری به همراه داشته باشد که در آینده جبران پذیر نباشد».
**برخی از منتقدان اعتقاد بر این مسئله دارند که بخشی از مشکلات امروز اقتصادی کشور از جمله افزایش نرخ ارز تاحدودی مربوط به مشکلات و نوع مدیریت مسئولان در گذشته است. این مسئله تا چه اندازه قابل قبول است و اساسا سهم دولتهای قبلی در این حوزه تا چه اندازه قابل لمس است؟
درباره شرایط اقتصادی و معیشتی کشور باید دو نکته را مورد توجه قرار داد. اینکه شرایط امروز اقتصادی کشور تا چه اندازه به دوران سابق مربوط میشود و دوم آنکه امروز چه رویکردها و رفتارهایی بر اقتصاد و معیشت کشور اثرگذار بوده است. در وهله اول باید به این مسئله اشاره داشت که بخش انکارناپذیری از مشکلات اقتصادی ما در اثر همان مشکلات و اشتباهاتی بود که در دورانی به سبب رقابتهای سیاسی و جناحی کمتر مورد توجه قرار گرفت و زمانی که بارها و بارها نسبت به آن هشدار دادیم، صرفا رقابتهای جریانی باعث شد تا این مشکلات و اشتباهات انکار شود. این در حالی است که اگر همان زمان به این مشکلات رسیدگی میکردیم امروز تبعات و آثار کمتری از این شرایط و تصمیمات اشتباه را متحمل بودیم.
البته هنوز دیر نیست و میتوان این اشتباهات و مشکلات را جبران کرد و در این زمینه باید مسئولان وقت یک رویکرد و تصمیم عاجلانه را چاره کنند وگرنه ممکن است این تاخیر آثاری به همراه داشته باشد که در آینده جبران پذیر نباشد. امروز مسئولان دولتی میتوانند این مسائل را هم از طریق تعاملات بین المللی و هم از طریق تغییر رویه در اقتصاد داخلی جبران کنند.
** سهم دولت وقت در این مشکلات چقدر است؟
قطعا دولت وقت نیز در این ماجرا بیتقصیر نبوده است. ناهماهنگی در تیم اقتصادی از یک طرف و عدم تحقق برخی موضوعات حیاتی و کلیدی مانند گردش نخبگان و نیز نقدپذیری رفته رفته باعث شد تا مشکلات اقتصادی در دولتهای یازدهم و دوازدهم وارد یک مرحله جدید بشود. به ویژه آنکه نوع گزینش کابینه دولت نیز میتوانست بهتر باشد و در شرایط دیگری رخ بدهد ولی متاسفانه این اتفاق رخ نداد و بحث استیضاحها و طرح سوالات و همین طور برخی اختلاف نظرها در کابینه حکایت از همین مسائل دارد.
بنابراین من فکر میکنم که آقای روحانی باید در کابینه خود یک سری تغییرات ایجاد کند وگرنه ممکن است طرح استیضاحها در مجلس شرایط جدیدتری رقم بزند که این شرایط به ضرر دولت خواهد بود. نکته مهمی که آقای روحانی باید به آن توجه داشته باشد، این است که امروز دولت زمان و فرصت کمتری و حیاتیتری نسبت به دولتهای گذشته دارد و در واقع باید گفت که امروز فرصتی برای آزمون و خطا نیست.
**نوع انتقادات از دولت روحانی چنین تصوری ایجاد میکند که جز مسائل اقتصادی، مطالبهای از دولت وجود ندارد.
قطعا اولویتهای دولت به حوزه اقتصادی و معیشتی خلاصه نمیشود. به هرحال بخشی از مطالبات غیراقتصادی مردم هنوز باقی مانده است ولی شرایط اقتصادی و معیشتی مردم امروز به گونهای است که گویی نوعی سهم بندی صورت گرفته و مردم در این عرصه سهم بیشتری را برای اولویتهای اقتصادی و معیشتی در نظر گرفته اند. این مسئله از دولت یازدهم نیز قابل لمس بود ولی در آن دوران چنین تصوری وجود داشت که میتوان از طریق برجام این مطالبات را محقق کرد ولی در نهایت اتفاقاتی رخ داد که این مسئله به نتیجه نرسید که روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا یکی از همین مسائل بود.
منبع: روزنامه روزان، 1397.6.18
گروه اطلاع رسانی**9117**2002