، بحث جرایم مالیاتی در مجموعه قوانین جدیداز جمله مولفه های بسیار مهم و اساسی در موارد اصلاحی قانون مالیات های مستقیم است؛ بر این اساس جرایم مالیاتی طبق ماده ۲۷۴ در ۷ بند تعیین شده است که بر مبنای آن مرتکب یا مرتکبان، برحسب مورد به مجازات های درجه شش محکوم میشوند.
اتخاذ چنین رویکردی در اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم سبب می گردد تا متخلفان با نوعی از بازدارندگی جدی در زمینه تخلفاتی همچون ارائه اسناد و فاکتورهای صوری روبرو شوند. چراکه در قانون جدید مجازات هایی موثرتر و جدیتر در مواجهه با متخلفان اتخاذ گردیده است.
در راستای موارد اصلاح شده در خصوص جرایم مالیاتی در قانون مالیات های مستقیم، موارد جرایم مالیاتی شامل تنظیم دفاتر، اسناد و مدارک خلاف واقع و استناد به آن و اختفای فعالیت اقتصادی و کتمان درآمد حاصل از آن است. همچنین ممانعت از دسترسی مأموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی خود یا اشخاص ثالث و عدم انجام تکالیف قانونی مربوط به قانون مالیات های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده و تنظیم معاملات و قراردادهای خود به نام دیگران نیز از دیگر موارد اصلاحی در خصوص جرایم مالیاتی در قانون مالیات های مستقیم اعلام شده است.
در نهایت تنظیم و ثبت معاملات و قراردادهای مودیان دیگر به نام خود برخلاف واقع و خودداری از انجام تکالیف قانونی در خصوص تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی حاوی اطلاعات درآمدی و هزینهای در سه سال متوالی و آخرین بند استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر به منظور فرار مالیاتی از جمله موارد قانون جدید است.
در این راستا هدف از اصلاح جرایم مالیاتی، ایجاد افزایش شفافیت مالیاتی و اقتصادی در کشور بوده تا به کمتر شدن تخلفات مالیاتی کمک شود. چراکه عدالت مالیاتی با اصلاح جرایم مالیاتی محقق می شود که بزرگترین کمک به بخش تولید در کشور هم به حساب میآید و همچنین اصلاح این قوانین از فرار مالیاتی بعضی افراد جلوگیری میکند تا زحمات کسانی که کار میکنند و مالیات می دهند هدر نرود اما آنچه که در این میان می تواند حائز اهمیت فراوانی باشد، آن است که برای تحقق مناسب و اجرای صحیح این قوانین باید برای فعالان اقتصادی برنامههای تشویقی در نظر گرفته شود که خوشبختانه در این خصوص نیز اقدامات بسیار مناسبی انجام شده است.
در پایان باید خاطر نشان کرد که مهم ترین بحث در موارد اصلاحی قانون مالیات های مستقیم خصوصا اصلاح جرایم مالیاتی، بحث جرم انگاری در زمینه فراریان مالیاتی به شمار میرود و کسانی که مرتکب به جرم مالیاتی میشوند به دادسرا فرستاده و با آنها برخورد میگردد. بدون شک این نکته می تواند به عنوان یکی از مهم ترین و اثرگذار ترین بخشهای اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم باشد؛ چرا که با اجرای این بخش می توان گام اقتصادی بلند و موثری در راستای تحقق عدالت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی در سطوح بالای برداشت.