به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، یک روز خبر از هجوم مرغداران و دامداران برای خرید گندم داخلی به جای کنجاله سویا و ذرت میرسد. روز دیگر خبر از تجمع مرغداران به دلیل عدم حمایت از تولید داخل و حالا نیز خبر تلخ معدومسازی جوجههای یکروزه با آب و گاز فرمالین به گوش میرسد؛ چراکه تولیدکنندگان این پرنده حتی توان پرداخت هزینه حمل و نقل برای فروش رایگان را هم ندارند و مشتری برای جوجهریزی و تولید مرغ بسیار کم شده است.
ماجرا از آنجا آغاز شد که از ابتدای امسال با افزایش قیمت ارز، دولت و وزیر جهاد کشاورزی به تولیدکنندگان دام و طیور اطمینانخاطر دادند که اجازه تأثیر افزایش نرخ ارز بر قیمت تمامشده این محصول را نخواهد داد و با ارز یارانهای و اختصاص 400 تومان مابهالتفاوت ارز مبادلهای نهاده با قیمت ثابت در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد.
اتفاقی که در عمل به شکل دیگری شد و اینروزها آه از نهاد تولیدکننده دام و طیور بلند شده است و در نهایت به دلیل افزایش قیمت کنجاله سویا و ذرت میزان تولید خود را کاهش دادهاند.
محمد یوسفی در مورد هجوم مرغداران برای خرید گندم تولید داخل به قیمت کیلویی 1200 تومان این گونه توضیح میدهد که قاعدتا هر سال گندمی که در سیلو افت زیادی کرده، به مرغداران فروخته میشود و نباید گندم خوراک انسانی سالم را خریداری کرد، اما به دلیل افزایش قیمت کنجاله سویا و ذرت طبق یکسری محاسبات ظاهرا مرغداران مجبور شدهاند که به خرید گندم روی بیاورند.
وی اضافه میکند: اکنون هر کیلو ذرت با پروتئین بین 8.5 تا 9 ،حدود 1800 تومان است، در صورتی که هر کیلوگرم گندم با پروتئین 11، حدود 1200 تومان که این میزان پروتئین بیشتر با کاهش مصرف کنجاله سویا صرفهجویی اقتصادی برای تولیدکننده دارد.
رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی به این نکته هم اشاره میکند که البته گندم برای واحدهای تولید مرغ گوشتی و جوجه یکروزه مناسب نیست و بیشتر واحدهای مرغ تخمگذار آن را مصرف میکنند که مجبورند برای زرده تخم مرغ از رنگدانه استفاده کنند.
غلامعلی فاروقی رئیس هیأت مدیره انجمن ملی طیور و دبیر انجمن جوجه یک روزه در مورد وضعیت تولید میگوید: قیمت جوجه یک روزه به دلیل افزایش قیمت نهادهها و کاهش قدرت خرید مرغداران بسیار پایین آمده است و مرغداران توان کمتری برای جوجهریزی دارند که این در نهایت مشکلات زیادی را طی چند ماه آینده در حوزه تولید مرغ ایجاد میکند.
وی تصریح میکند: در نهایت واحدهای تولید مرغ مادر که نمیتوانند جوجه خود را بفروشند، مجبورند آن را معدوم کنند، البته مرغداران گوشتی هم این مشکل را دارند و در نهایت از ابتدای امسال تاکنون بیش از یک هزار میلیارد تومان مرغداران در بخش مرغ گوشتی و مرغ مادر ضرر متحمل شدهاند.
همه اینها در حالی است که طی دو سال گذشته در فصل پاییز و زمستان، مرغداران بهراحتی نتوانستهاند تولید را ادامه دهند و هنوز کمر آنها از فشار معدومسازی مرغداریهای خود به دلیل شیوع آنفلوآنزا پرندگان راست نشده است.
فاروقی به این نکته اشاره میکند که با ضرر و زیانی که مرغداریها متحمل میشوند، نتیجه چیزی جز کوچک شدن بدنه این صنعت و از بین رفتن تولید ملی آن هم در سال حمایت از تولید داخلی نیست.
وی اضافه میکند: افزایش قیمت نهادهها و اصلاح نشدن آن، پایین نگه داشتن دستوری قیمت مرغ و بیاثر بودن ارز یارانهای سبب شده تا مرغداران گوشتی بین 20 تا 25 درصد ضرر کنند و چرا باید هزینه ارزان خوردن مرغ برای مصرفکننده را مرغداران بدهند و تمام اینها نتیجه بینظمی در برنامهریزی است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران به اختصاص ارز یارانهای به واردات را جز هدر دادن ارز ندانست و میگوید: طی 40 سال هیچ وقت پرداخت یارانه به واردکننده برای تولید و مصرف نتیجهای نداشته و فقط عدهای خاص از آن سوءاستفاده کردهاند و اگر دولت واقعاً مصمم است که این مابهالتفاوت ارز بر سر سفره مردم بنشیند، 3 هزار میلیارد تومان رایانه ارز را به صندوقهای ملی ـ تخصصی طیور، دام و عشایر پرداخت کنند که تبدیل به سرمایه و نقدینگی برای تولیدکنندگان به عنوان یک پول پایدار در صندوق بماند و با رانت از بین نرود، مضاف بر آنکه دولت هم میتواند بر این صندوقها نظارت کند.