مطالعات انجام شده نشان می دهند که ازدواج خویشاوندی در ایران بسیار بیشتر از کشورهای اروپایی و امریکاست. به طور میانگین ۴۰ درصد ازدواج ها در ایران با خویشاوندان صورت می گیرد. شاید خانواده ها و زوجین با ازدواج های فامیلی در جست و جوی اطمینان و آرامش بیشتری باشند، اما ازدواج فامیلی برای مشاوران و متخصصان علم ژنتیک، نشانه خطری بالقوه است که در بسیاری از موارد نمایان هم میشود.
در صورتی که با کنترل ازدواج های فامیلی میتوان ۵۰درصد معلولیت ها را کاهش داد. شهر مراوه تپه و کلاله یکی از پرتعداد ترین ازدواج های فامیلی را به خود اختصاص داده است. بیماریهای بعد از زایمان، بزرگ کردن فرزندان معلول و همزمان وقت گذاشتن برای فرزندان دیگر بسیاری از زنها را دچار بیماری های جسمی و روحی میکند. رنج درد این مادران کمتر مورد توجه بوده است. مصائب و مشکلاتی از نظر بزرگ کردن همزمان چند فرزند آنها را از نظر روحی افسرده می کند و این یکی از مشکلات اساسی جامعه ما به ویژه در شهر ها و روستاهای محروم است.
عایشه محمودی ۵۶ ساله ساکن روستای یانبلاغ از توابع شهرستان مراوه تپه است. او که در سن نوجوانی به دلیل اعتقادات خانوادگی با پسر خاله خود ازدواج کرد. دارای ۱۰ فرزند است سه فرزند او کم توان و معلول جسمی حرکتی هستند. همسر او چند سالی است انها را ترک کرده و عایشه به تنهایی برای تامین هزینه های زندگی خانواده ش تلاش میکند.