به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، عرضه گواهی سپرده های ریالی و ارزی و نیز پیش فروش سکه، سه راهکار بانک مرکزی برای جذب نقدینگی مردم و هدایت سرمایه ها به سمت تولید است تا از این مسیر از ورود سرمایه های سرگردان به بازارهایی چون طلا و ارز که می تواند سبب تلاطم در بازارها و نیز به هم زدن شاخص های کلان اقتصادی چون نرخ تورم را در پی داشته باشد، جلوگیری کند.
با مجوز بانک مرکزی، از امروز (28 بهمن) شبکه بانکی اجازه دارد به مدت 2 هفته نسبت به انتشار گواهی سپرده ریالی با نرخ 20 درصد اقدام کند؛ این اوراق با سررسید یک سال منتشر می شود و نرخ بازخرید قبل از موعد آن 14 درصد خواهد بود.
همچنین به شبکه بانکی کشور اجازه داده شده است نسبت به صدور گواهی سپرده ریالی ارز بنیان با سررسیدهای یک و 2 ساله اقدام کند؛ بر این اساس نرخ ریال مورد محاسبه در زمان افتتاح گواهی سپرده متوسط یک ماه قبل سامانه نظارت ارز (سنا) خواهد بود و نرخ سود برای سررسیدهای یاد شده به ترتیب 4 و 4.5 درصد محاسبه می شود.
بر این اساس در زمان سررسید این سپرده ها، ارز یا معادل ریالی آن به نرخ متوسط یک هفته قبل سامانه سنا به دارنده اوراق پرداخت می شود و در صورت بازخرید این اوراق قبل از سررسید، سود سپرده کوتاه مدت ریالی (10 درصد) به دارنده اوراق پرداخت خواهد شد.
برنامه دیگر بانک مرکزی، پیش فروش شش ماهه سکه بهار آزادی با نرخ 14 میلیون ریال و پیش فروش یک ساله سکه بهار آزادی با نرخ 13 میلیون ریال از طریق شعب منتخب بانک ملی است.
برنامه های بانک مرکزی، چهارشنبه گذشته در هیات دولت مطرح و به تصویب رسیده است.
کارشناسان پولی و بانکی بر این باورند گواهی سپرده مبتنی بر ارز بانک مرکزی، ابزار مناسبی برای سرمایه گذاری است زیرا این ابزار از سوی بانک مرکزی دریافت شده و اصل و سود آن نیز از سوی همین بانک پرداخت می شود و بانک ها فقط عاملیت این اوراق را دارند.
از سوی دیگر نرخ سنا نیز نرخ میانگین آزادی است که از سوی صرافی ها ثبت می شود و روند قیمتی آن مانند روند قیمتی بازار است یعنی اگر بازار در این مدت، 30 درصد رشد داشته، نرخ سنا نیز به همین شکل بوده است.
اگر فردی امروز بخواهد یک دلار بخرد، در بازار باید قیمت بیشتری دهد تا بخواهد گواهی را خریداری کند، زیرا نرخ گواهی میانگین نرخ 30 روز قبل سناست اما در زمان سر رسید و هنگامی که بازار آرام باشد، نرخ سنا کاملا نزدیک نرخ بازار خواهد بود؛ یعنی امروز فرد قیمت پایین تری را می دهد اما سال آینده نزدیک قیمت بازار گواهی خود را می فروشد.
بنابراین وقتی شما ارزی را می خرید، باید به قیمت فروش صرافی بخرید و به قیمت خرید صرافی به فروش برسانید، اما این گواهی تنها مبتنی بر قیمت فروش سناست و خریدار گواهی کمیسیون صرافی را پرداخت نمی کند.
و در نهایت، اگر ارز بخرید، سودی به آن تعلق نمی گیرد اما در گواهی یکساله 4 درصد بر روی ارز خریداری شده سود دریافت می کنید.