در ماه های اخیر مدام خبرهایی پیرامون مسدود شدن حساب های تجار ایرانی در بانک های چینی به گوش می رسد. حرکتی که باعث خواهد شد رفته رفته تجارت ایران با این کشور کاهش پیدا کند. هر چند علت این کار از سوی چینی ها هنوز به صورت واضح مشخص نیست اما برخی معتقدند مسدود شدن حساب های بانکی ایرانی ها در چین با تحریم های آمریکا علیه کشورمان در ارتباط است.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تابناک، در 9 خرداد 1396 مطلبی با عنوان افزایش هزینه صادرات محصولات پتروشیمی به چین در سایت تابناک اقتصادی منتشر شد که در آن به بررسی حبس شدن ارز پتروشیمی ها در چین پرداخته شد. در آن زمان عده ای معتقد بودند که این حرکت چین به دلیل اجرای قوانین مبارزه با پولشویی در بانک های چین اتفاق افتاده است و ربطی به فشارهای آمریکا و تحریم های جدید این کشور ندارد. به هر حال با رفع نشدن مشکل علی طیب نیا وزیر اقتصاد مجبور شد که سفری را جهت بررسی مشکل به چین ترتیب داده و اقدامات لازم را جهت رفع حبس ارز پتروشیمی ها انجام دهد. با گذشت حدود دو ماه از این وضعیت خبرها حکایت از آن دارد که این مسئله نه تنها حل نشده است بلکه گویا شکل گسترده تری را به خود گرفته است.
موضوع برنامه پایش مورخه 15 مرداد 1396 بررسی مسئله بستن حساب های ایرانیان در سه بانک چین بود. در این برنامه عنوان شد که طی اطلاعاتی که از کارآفرین ها به دست آمده است، چین در اقدامی بی سابقه یک به یک در حال مسدود کردن حساب های ایرانیان می باشد و دلیل عمده بستن حساب های ایرانیان در بانک های چینی تحریم های بین المللی وضع شده توسط آمریکا علیه ایرانیان اعلام شده است.
در این برنامه مجری از مردم خواست که اگر کسان دیگری نیز هستند که به همین علت حساب هایشان در بانک های چین مسدود شده است به برنامه پیامک بزنند و موضوع را اطلاع دهند،که تعداد زیادی از مردم اعلام نمودند که بانک های چینی حساب های آن ها را نیز مسدود کرده اند و به نوعی این موضوع را تایید نمودند.
یکی از بازرگانان ایرانی از مشهد در پیامک خود گفت: "من در دو بانک چینی حساب دارم که یکی از این دو بانک حساب من را مسدود کرده است". بیننده دیگری در این باره گفت: "تا الان سه تا از حساب های من را هم چینی ها مسدود کرده اند و این روند هنوز ادامه دارد. چندین مرتبه برای حل این مشکل به چین سفر کرده ام اما این قضیه هر روز پیچیده تر می شود".
طبق اعلام فعالان اقتصادی کشورمان، چین حساب های ایرانیان در بانک های ABC و ICBC و MERCHENT را مسدود کرده است.
این اتفاق در حالی رخ می دهد که همواره در سال های گذشته چین به عنوان 5 شریک اول تجاری ایران مطرح بوده است. در گزارش اخیر گمرک که مربوط به چهار ماهه نخست سال جاری می باشد نیز باز هم نام چین در فهرست 5 شریک اول تجاری ایرانی دیده می شود. چین به عنوان اولین خریدار کالاهای ایران در چهار ماهه نخست امسال خود را مطرح کرده است. در این مدت ارزش خرید کالاهای ایرانی توسط چین حدود دو میلیارد و 841 میلیون دلار بوده است. همچنین چین در مدت یاد شده توانسته است با صادراتی به ارزش سه میلیارد و 495 میلیون دلار اولین کشور صادرکننده به ایران لقب بگیرد.
از نکات جالب این است که حتی عده ای از کارشناسان علت عدم انتشار جزئیات ماهانه تجارت خارجی ایران در سال 96 را حبس شدن ارز پتروشیمی ها در بانک های چینی و متعاقب آن کاهش میزان صادرات محصولات پتروشیمی به کشور چین مطرح می کنند. آنها در این رابطه اعلام کرده اند: از آنجا که سهم چشمگیری از صادرات غیرنفتی کشور را محصولات پتروشیمی و میعانات گازی تشکیل می دهند و همچنین از آنجا که چین خریدار عمده این محصولات از ایران بوده و اخیراً مشکلاتی در زمینه تجارت این محصولات با کشور چین به وجود آمده است، کاهش صادرات این نوع محصولات میزان تراز خارجی کشور را منفی نموده و به همین علت گمرک از انتشار آمار ماهانه تجارت خارجی در سه ماهه نخست امسال منصرف شده است.
به هر حال چین با این اقدامات نابجای خود در حال تیشه زدن به ریشه تجارت با ایران است و بهتر است مسئولین کشور نیز اقدامات متقابلی را در این زمینه انجام دهند تا مسئولین چینی متوجه اهمیت تجارت با کشور ایران شوند.