خیر پیونگ‌یانگ برای آمریکا

  • پنجشنبه 29 تیر 1396 ساعت 11:30

اخبار => سایر رسانه ها

چند روز پس از افزایش تنش‌ها میان پیونگ‌یانگ، سئول و واشنگتن بر سر برنامه موشکی کره‌شمالی، حالا کره‌جنوبی به یکباره از پیشنهاد مذاکره نظامی با همسایه شمالی خود خبر داده است.
خیر پیونگ‌یانگ برای آمریکا

هدف از این مذاکرات طبق گفته یک مقام ارشد کره‌جنوبی، مذاکره بر سر فعالیت‌های خصمانه‌ای است که می‌تواند تنش نظامی در مرز دو کره را افزایش دهد. با این حال، کره‌جنوبی با این پیشنهاد به نظر دو هدف را دنبال می‌کند. در شرایطی که حضور ایالات متحده در این منطقه، بیش‌ازپیش بر هراس کره‌شمالی دامن می‌زند، به نظر سئول می‌خواهد به جای تکیه بر پیوند نظامی و امنیتی با ایالات متحده، ابتکار عمل درباره  بحران موشکی پیونگ‌یانگ را بیش‌ازپیش در دست بگیرد. از سوی دیگر، ایالات متحده می‌کوشد از این بحران به‌عنوان اهرم فشاری علیه سئول در مناسبات تجاری دو کشور استفاده کند و کره‌جنوبی با این پیشنهاد به‌دنبال خنثی‌کردن این طرح آمریکاست.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق ،  پیشنهاد مذاکره نظامی با پیونگ‌یانگ در حالی مطرح می‌شود که قوت‌گرفتن برنامه موشکی کره‌شمالی در ماه‌های گذشته با انتقاد شدید آمریکا و پاسخ تند پیونگ‌یانگ همراه بوده است. در همین رابطه، کره‌شمالی در پاسخ به تهدیدات و انتقادات واشنگتن، در آستانه روز استقلال آمریکا اقدام به پرتاب یک فروند موشک بالستیک قاره‌پیما کرد که رسانه‌های کره‌شمالی، آن را قادر به حمل کلاهک هسته‌ای به منظور هدف قراردادن خاک آمریکا توصیف کردند. مقامات آمریکایی نیز ضمن تأیید اینکه این موشک می‌تواند به نقاطی در آلاسکا برسد از مصون‌بودن بخش عمده خاک آمریکا خبر دادند.

هراس موجه پیونگ‌یانگ

البته واکنش‌ها به آزمایش موشکی پیونگ‌یانگ در روز استقلال آمریکا فقط به انتقاد و اظهارات کلامی خلاصه نشد. یک روز بعد از آن، آمریکا و کره‌جنوبی اقدام به برگزاری یک مانور نظامی مشترک کردند. مسئله‌ای که به نظر بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران به جای بازدارندگی، می‌تواند عزم پیونگ‌یانگ برای تداوم برنامه موشکی‌اش را جزم‌تر کند. کره‌شمالی این تمرین‌ها و مانورهای نظامی را به منزله یک تهدید جدی به منظور اشغال خاک این کشور تلقی می‌کند. البته این ترس کره‌شمالی چندان هم بی‌دلیل نیست و تاریخ بر آن گواهی می‌دهد. در جریان جنگ کره (ژوئن ١٩٥٠ تا جولای ١٩٥٣) ایالات متحده در رأس یک ائتلاف بین‌المللی در حمایت از کره‌جنوبی وارد جنگ با کره‌شمالی شد درحالی‌که کره‌شمالی از حمایت و کمک نظامی روسیه و چین برخوردار بود. درگیری نظامی در این جنگ با امضای توافق‌نامه ترک مخاصمه پایان یافت اما هنوز آمریکا و کره‌جنوبی معاهده صلح با کره‌شمالی را امضا نکرده‌اند و بین دو طرف رسما وضعیت جنگ برجاست. ایالات متحده به منظور دفاع از کره‌جنوبی در برابر حمله احتمالی کره‌شمالی، حضور گسترده نظامی خود را در آن کشور حفظ کرده است.

آمریکا و چالش چین

از دیگر سو، آزمایش موشکی کره‌شمالی دولت آمریکا را در موقعیت دشواری قرار داده است. علاوه بر بخش‌هایی از خاک آمریکا، متحد این کشور یعنی کره‌جنوبی درحال‌حاضر، در سایه تهدید حمله موشکی پیونگ‌یانگ قرار دارد و این در حالی است که دولت آمریکا ابتکار عمل چندانی برای مقابله مؤثر با آن در اختیار ندارد. هرگونه اقدام نظامی از سوی آمریکا می‌تواند کل شبه‌جزیره کره و حتی جهان را با خطر یک جنگ هسته‌ای مواجه کند. در مقابل، انفعال و عدم واکنش مناسب آمریکا بیش‌ازپیش هژمونی این کشور در منطقه را زیر سؤال خواهد برد؛ آن هم در شرایطی که چین به لطف قدرت و رشد اقتصادی فزاینده خود آماده است تا جای خالی آمریکا را در منطقه پر کند؛ مسئله‌ای که برای واشنگتن ‌گران تمام خواهد شد. با این حال، در شرایطی که هیچ‌گونه رابطه دیپلماتیکی میان پیونگ‌یانگ و واشنگتن برقرار نبوده و تنش‌ها میان این دو کشور در نتیجه پاسخ‌های پینگ‌پنگی دونالد ترامپ و کیم‌جونگ اون در حال افزایش است، هنوز به‌نظر وجود یک میانجیگر مانند چین می‌تواند بهترین گزینه برای جلوگیری از افزایش تنش‌ها باشد.

کره‌شمالی، اهرم فشار ترامپ

بااین‌حال، خلاف آنچه در نگاه اول به نظر می‌رسد، برخی معتقدند برنامه موشکی کره‌شمالی می‌تواند برای آمریکا و دولت ترامپ منشأ خیر شود. آن‌طور که از شواهد و قرائن پیداست، ایالات متحده در تلاش است تا از تهدید کره‌شمالی به‌عنوان اهرم فشاری برای متقاعدکردن کره‌جنوبی به منظور بازنگری در توافق تجاری پنج‌ساله میان دو کشور، بهره بگیرد. از نظر دونالد ترامپ، این توافق دوجانبه تجاری میان ایالات متحده و کره‌جنوبی که از مارس ٢٠١٢ به اجرا درآمده است، باعث ازبین‌رفتن فرصت‌های شغلی بسیاری در شرکت‌های آمریکایی شده است. همچنین از کسری تجاری ایالات متحده با کره‌جنوبی به‌عنوان یکی از دلایل این بازنگری یاد می‌شود. البته کره‌جنوبی با این بهانه که دولت جدید «مون جائه این» هنوز وزیر تجارت خود را منصوب نکرده است، تابه‌حال موفق شده از این خواست ایالات متحده شانه خالی کند؛ اتفاقی که به نظر نمی‌تواند برای مدت‌زمان زیادی به طول بینجامد. ترامپ پیش‌تر با انعقاد قراردادهای چند ده میلیارددلاری با عربستان و قطر ثابت کرده که ید طولایی در گرفتن ماهی از آب گل‌آلودِ مناقشات منطقه‌ای دارد. به‌نظر این بار نیز برنامه موشکی کره‌شمالی بهانه خوبی است تا آمریکا حساب خود را با کره‌جنوبی صاف کند.


تعداد بازدید : 247

ارسال نظر

ارسال