دکتر داود یادگاری مهم ترین مشکل را تشخیص ندادن به موقع بیماری اعلام کرد و افزود: این موضوع می تواند عوارض زیادی برای بیمار داشته باشد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، بیماری ویروسی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) با گزش یک کنه از خانواده Bunyaviridae منتقل می شود و گرچه میزبان اصلی آن حیوانات است، ولی موارد پراکنده آن در انسان نیز دیده می شود.
این بیماری برای اولین بار در سال 1944 در شبه جزیره کریمه توسط دانشمندان روسی شناسایی شد و تب هموراژیک کریمه نام گرفت. در سال 1969 مشخص شد عامل تب خونریزی دهنده کریمه مشابه عامل بیماری است که در جریان اپیدمی سال 1956 در کنگو پیدا شد و ترکیب نام این دو منطقه علت نامگذاری این بیماری است.
رئیس مرکزمدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز چندی پیش در یک گفت وگوی رسانه ای در باره آخرین وضعیت شیوع بیماری تب کریمه کنگو درکشورگفت: این بیماری بیشتر در فصلهای بهار و تابستان شایع میشود که از طریق دام یا حشراتی مانند کنه به انسان منتقل میشود.
دکتر محمد مهدی گویا به آمار مبتلایان به این بیماری از ابتدای سال جاری اشاره کرد و ادامه داد: از ابتدای سال جاری 28 مورد در سطح کشور به این بیماری مبتلا شدهاند که از این تعداد 19 نفر مربوط به شهر زاهدان است که مبتلایان در سردخانه یک کارگاه بستهبندی گوشت مشغول به کار بودند و 9 مورد مربوط به دیگر شهرستانهای کشور است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: تب لرز، ضایعات خونریزی دهند پوستی در سطح بدن، سردرد، استفراغ، گاهی اوقات گیجی و خونریری های گوارشی از مهمترین علائم بیماری تب کریمه کنگو است.
دکتریادگاری با بیان این که این بیماری جز بیماری های خونریزی دهنده محسوب می شود، اظهار کرد: کسانی که این علائم را مشاهده می کنند برای تشخیص و درمان به موقع در اسرع وقت به مراکز درمانی یا پزشک مراجعه کنند.
وی مهم ترین راه پیشگیری از این بیماری را استفاده از وسایل مناسب، رعایت اصول بهداشت و آموزش صحیح دانست و یادآور شد: افراد در موقع ذبح دام حتما باید از دستکش، چکمه، ماسک و عینک استفاده و مسائل بهداشتی را حتما رعایت کنند.
متخصص بیماری های عفونی اظهار کرد: قصاب ها، دامدارن که با خون، ترشحات و لاشه دام های آلوده در تماس هستند یا کسانی که بصورت موردی اقدام به ذبح غیربهداشتی دام آلوده می کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
با یادآوری این که له کردن کنه آلوده بر روی پوست انسان، زمینه انتقال بیشتر بیماری را فراهم می آورد از مردم تقاضا کرد از این کار بشدت خودداری کنند.
یادگاری به کسانی که به صورت موردی در مراسم های مختلف اعم از مذهبی و ملی مانند عید قربان اقدام به ذبح گوسفند می کنند توصیه کرد که دام را از مراکز مطمئن تهیه و با رعایت کامل اصول بهداشتی، ذبح کنند.
وی ادامه داد: ذبح دام در کشتارگاه های مورد تایید وزارت بهداشت با رعایت نکات ایمنی،علاوه جلوگیری از انتقال بیماری تب کریمه کنگو، می تواند از نگرانی های مردم بکاهد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین تهیه گوشت از مراکز مورد تایید بهداشتی و دامپزشکی و فریز کردن گوشت قبل از مصرف به مدت سه تا چهار ساعت، ویروس تب کنگو را از بین میبرد. پختن درست و کامل گوشت مصرفی همین اثر را خواهد داشت.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
،این بیماری را مسری دانست و بیان کرد: خانواده ها و پرسنل مراکز درمانی و بهداشتی که در ارتباط با فرد بیمار هستند، در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند که باید با رعایت بهداشت می توانند از انتقال این بیماری در امان باشند.
دام های آلوده قاچاق وارداتی یکی از منابع اصلی انتشار بیماری هستند
یادگاری به قاچاق دام های آلوده از کشورهای همسایه شرقی اشاره کرد و گفت: بخش از گوسفندان مورد نیاز کشور از مرزهای شرقی کشور به صورت قاچاق وارد کشور می شود که این دام ها یکی از منابع انتشار این بیماری هستند.
متخصص بیماری عفونی ادامه داد به همین دلیل بیشترین موارد ابتلای بیماری کریمه و کنگو در استان های شرقی کشور به خصوص سیستان و بلوچستان گزارش می شود.
وی ادامه داد: معمولا در استان هایی مانند سیستان و بلوچستان که مرکز درمانی شناخت کافی از بیماری دارند، مرگ و میر ناشی از این بیماری خیلی بالا نیست اما در مناطقی که معمولا بیماری شایع نیست، مرگ و میر به دلیل عدم تشخیص بموقع، بالا است.
یادگاری افزود: در برخی موارد علیرغم درمان مناسب، به موقع و نیز رعایت اصول بهداشتی ، اما فرد بیمار به دلیل خونریری و عفونت های شدید فوت می کند.
وی برلزوم افزایش آگاهی مردم در این زمینه اشاره کرد و گفت: ارتقا آگاهی مردم و آمادگی پرسنل مراکز درمانی می تواند از شیوع این بیماری جلوگیری کند.