رونق بازار مسکن با شیب ملایم در بلندمدت

  • دوشنبه 1 خرداد 1396 ساعت 22:47

اخبار => سایر رسانه ها

بیش از 4 سال است که مسکن در رکود قرار دارد. بسیاری از دست‌اندرکاران و فعالان بازار مسکن به امید ایجاد رونق و حرکت در بازار در انتظار اتمام دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری بودند.
رونق بازار مسکن با شیب ملایم در بلندمدت

حال که انتخابات با انتخاب مجدد حسن روحانی به‌عنوان دوازدهمین رییس‌جمهوری ایران به پایان رسیده است، برخی کارشناسان مسکن درخصوص تاثیر انتخاب دوباره روحانی بر این بازار، با اشاره به شور و نشاط ایجاد شده بین مردم، معتقدند تعداد معاملات ملک در این بازار طی چند هفته آینده تحت‌تاثیر هیجان مثبت ناشی از انتخابات قرار خواهد گرفت.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل ،  گروهی از دست‌اندرکاران بازار مسکن بر این باورند که ایجاد رونق و تحرک در بازار مسکن، تحت‌تاثیر مولفه‌های مختلف اقتصادی مانند افزایش گردش پول و در بازار مسکن، افزایش قدرت خرید طرف تقاضا و... است و تا زمانی که این بخش‌ها بهبود پیدا نکنند، وضعیت بازار مسکن نیز تغییر چندانی نخواهد کرد. از این رو، این دسته از کارشناسان، ‌انتخاب دوباره روحانی توسط مردم را بر این بازار بی‌اثر قلمداد می‌کنند.

درنهایت سومین گروه از فعالان بخش مسکن در کشور معتقدند که انتخاب دوباره حسن روحانی به‌عنوان رییس‌جمهوری به معنای ادامه برنامه‌ها و تصمیم‌های گرفته شده در دولت یازدهم است. درنتیجه بازار مسکن نیز شامل این تصمیمات شده و تا زمانی که بسیاری از برنامه‌ریزی‌های انجام شده در دولت یازدهم اجرایی نشوند، بازار مسکن نیز تکانی نخواهد خورد و وضعیت پیش از برگزاری انتخابات را ادامه خواهد داد.

 ایجاد شور و نشاط در بازار مسکن

عباس زینعلی کارشناس بازار مسکن  با اشاره به اینکه انتخاب مجدد حسن روحانی به‌عنوان رییس‌جمهوری ایران تاثیر مثبتی روی بازار مسکن می‌گذارد، گفت: اما این تاثیر مثبت، به اندازه‌یی نیست که فعالان و دست‌اندرکاران بازار مسکن به‌دنبال آن هستند.

این فعال بخش مسکن ادامه داد: به نظر من انتخاب حسن روحانی باعث ایجاد شور و نشاط روانی در بازار مسکن خواهد شد. البته باید توجه داشت که تازه انتخابات به اتمام رسیده و نتایج اعلام شده است و هنوز از نظر اقتصادی اتفاقی در بازار مسکن تحت‌تاثیر این انتخاب نیفتاده‌ است تا از آن به‌عنوان ایجاد رونق در بازار یاد کرد.

زینعلی تصریح کرد: درست است که ایجاد رونق در بازار مسکن نیاز به تغییر سیاست‌های اقتصادی و پولی دارد، اما ایجاد شور و نشاط و نوعی امنیت روانی بین مردم می‌تواند موجب بروز تکان در بازار خرید و فروش مسکن شود.

زینعلی درخصوص تاثیر بروز تغییرات مثبت در بازار بورس به‌عنوان یکی از نشانه‌های موثر بر ایجاد رونق در بازار مسکن نیز  گفت: باید درنظر داشت افزایش شاخص کل سهام در بازار بورس و تغییراتی که پس از انتخاب دوباره روحانی در این بازار افتاد به معنای ایجاد تغییر در چارچوب و محدوده بورس، اتفاق اقتصادی شکل نگرفته است که از آن به‌عنوان تحولی قابل‌ملاحظه‌ یاد شود، اما به هر حال رشد شاخص‌های بورس نوعی رویکرد تحت‌تاثیر انتخابات و شرایط به وجود آمده پس از آن است، زیرا معمولا بازارها در برابر شوک ناشی از رویدادهای سیاسی و اجتماعی، واکنش نشان می‌دهند.

وی افزود: اتفاقی هم که در بازار بورس رخ داد، تحت‌تاثیر یک رویداد سیاسی بوده و هنوز شوک اقتصادی لازم در زیرساخت‌های اقتصادی رخ نداده و نمی‌توان آن را تحول اقتصادی دانست، به همین خاطر نمی‌تواند تاثیر چندانی هم روی بازار مسکن داشته باشد.

زینعلی درخصوص پیش‌بینی وضعیت بازار مسکن در تابستان نیز اظهار کرد: تا زمانی که طرف تقاضا به‌عنوان اصلی‌ترین و موثرترین عامل در ایجاد رونق در بازار مسکن مورد توجه قرار نگیرد و تقویت نشود، نمی‌توان به بروز تحرک در بازار مسکن امید چندانی داشت. در نتیجه لازم است سیاست‌های خاصی برای ایجاد رونق در بخش تقاضای مسکن به‌عنوان محرک بازار مسکن درنظر گرفته و اجرایی شود. اما در حال حاضر، این سیاست‌ها نه مورد توجه بانک‌هاست و نه مورد توجه مسوولان دولتی فعال در بخش مسکن، به همین خاطر بعید می‌دانم که تا پایان تابستان رونقی در بازار مسکن کشور ایجاد شود. اما در عین حال در ماه‌های آینده شاهد حرکت‌های مثبتی در بازار مسکن خواهیم بود.

 بی‌تاثیر بودن انتخابات روی بازار

فرهاد بیضایی مدیر مرکز مطالعات دانشگاه علم و صنعت ایران و کارشناس اقتصاد مسکن نیز با اشاره به اینکه نتیجه دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران و انتخاب دوباره حسن روحانی تاثیری روی بازار مسکن ندارد، گفت: بحث انتخابات و نتایج آن تنها اثر روانی و موقت روی بازارهای اقتصادی کشور می‌گذارد که این تاثیرات واقعی نیست و معمولا اتفاقاتی هم که در بازار بورس (رشد شاخص‌ها) و بازارهای اقتصادی دیگر می‌گذارد، موقتی است.

بیضایی ادامه داد: درواقع بازارهای اقتصادی چندان از اتفاقات سیاسی کشور تاثیرپذیر نیستند. بیشتر متغیرهای اقتصادی در این بخش‌ها تاثیرگذار واقعی است که فعلا در این متغیرهای اقتصادی کلان مانند گردش نقدینگی، بحث زمین و بحث بانک‌ها اتفاق خاصی رخ نداده است. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که اتفاقی خاصی نیز در بازار مسکن بیفتد.

این کارشناس مسکن با اشاره به مشکلات موجود در بازار مسکن مانند بلوکه شدن بخش زیادی از املاک و مستغلات کشور توسط بانک‌ها، قدرت پایین مردم در بازار مسکن، پایین بودن ارزش ‌افزوده بخش مسکن که موجب می‌شود تا تولید از رونق چندانی برخوردار نباشد. تمام آنها در کنار یکدیگر موجب می‌شود تا بازار مسکن در رکود قرار بگیرد و تا زمانی هم که سیاست‌های دولت برای جبران این مشکلات تنظیم نشود بازار مسکن همچنان در رکود باقی خواهد ماند.

 افزایش معاملات در چند هفته آینده

منصور غیبی، کارشناس مسکن نیز درخصوص تاثیر انتخاب دوباره حسن روحانی به عنوان رییس‌جمهوری کشور  گفت: دولت یازدهم در این انتخابات بار دیگر تثبیت شد ‌به همین دلیل ‌روند کشور نیز تحت تاثیر این انتخاب دوباره مانند پیش از انتخابات با شیب ملایم پیش خواهد رفت. در واقع این انتخابات تاثیر شگرف و هیجانی به بازار مسکن وارد نخواهد کرد. اما کارشناسان مسکن با دیدن مناظرات و نقطه نظر کاندیداها به این نکته پی بردند که هنوز هیچ نیت و برنامه‌یی برای خروج بازار مسکن به صورت عملیاتی در برنامه ششم توسعه و در شعارها و رفتارهای کاندیداها برای خروج بازار مسکن از رکود دیده نشد. در واقع تمامی کاندیدها به آیتم‌ها و نکات اورژانسی و درمانی بازار مسکن مانند افزایش تسهیلات بانک‌ها، افزایش تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن اولی‌ها و... و سبدهای حمایتی از مصرف‌کنندگان بخش مسکن اشاره می‌کردند که البته در دولت یازدهم در بخش مسکن ارتقا داده شد و در دولت‌های قبلی مورد توجه قرار نگرفته بود که باید بگویم در نوع خود بسیار خوب است.

این کارشناس مسکن ادامه داد: دولت سبد حمایتی خوبی برای متقاضیان مسکن ایجاد کرد اما نکته‌یی که فعالان بخش مسکن را نگران کرده است، بحث فعال‌سازی حوزه مسکن است که صرفا به توانمند کردن افراد برای خرید مسکن محدود نمی‌شود. وی ادامه داد: هنگامی که بازار مسکن با چند صد آیتم اجرایی در خط تولید، ارائه خدمات فنی و مهندسی در گردش مالی و حوزه اقتصاد متاثر است باید بتوانیم این حوزه را شکل دهیم. باید بتوانیم اشتغال در این حوزه که راکد است را فعال کنیم. پیمان‌های عمرانی از طریق مسوولان ذی‌صلاح ارتقا پیدا کند و خط تولید در مصالح ساختمانی به حداقل رسیده ارتقا یابد.

منصور غیبی ادامه داد: اما امروز می‌بینیم که هنوز برنامه دقیقی برای فعال کردن این بخش‌ها و بخش‌های مرتبط دیگر وجود ندارد و به همین خاطر نمی‌توان امیدوار بود که بازار مسکن از رکود خارج شود.

وی افزود: آنچه که دولت طراحی کرده و در برنامه دارد، بحث مسکن اجتماعی در بافت‌های فرسوده و سبد حمایتی است و بعد از آنها برنامه‌های دقیق دیگری برای ایجاد رونق در بازار را نمی‌بینیم.

این کارشناس مسکن درخصوص تاثیر جو روانی مثبت ایجاد شده در بین مردم روی بازاز مسکن نیز گفت: تا پیش از انتخابات هیچ خریدار به خصوص فروشنده‌یی حاضر به ارائه ملک خود در بازار نبود زیرا منتظر نتایج انتخابات بودند. این انباشت به نوعی از سال 96و در 3ماه گذشته شکل گرفته است. در نتیجه منتظریم در چند روز آینده تکلیف روانی خریداران و فروشندگان برای خودشان مشخص شود و فایل‌های خرید و فروش خود را به بازار ارائه دهند در نتیجه تراکمی که در 3ماه گذشته به عنوان بازار آتی مسکن بود، شروع به سرازیر شدن به بازار می‌کند.

منصور غیبی تاکید کرد: البته این سرزیر شدن به معنای نوید رونق در بازار مسکن نیست. زیرا بازار دوباره در 3ماه آینده مانند یک فنر فشرده به حالت اولیه حود بازمی‌گردد. اما چون برخی خریداران و فروشندگان پس از انتخابات تصمیم قطعی برای ورود به بازار می‌گیرند در دو سه هفته آینده وارد بازار خرید فروش می‌شوند و میزان معاملات را افزایش می‌دهند البته همانطور که گفتم موقتی بوده و نمی‌تواند به معنای رونق بازار مسکن باشد.


تعداد بازدید : 280

ارسال نظر

ارسال