اقتصاد ایران در مسیر ریکاوری

  • چهارشنبه 8 آبان 1398 ساعت 20:36

اخبار => سایر رسانه ها

پیش بینی‌های جدید صندوق بین المللی پول نشان دهنده آن است که بسیاری از شاخص‌های کلان اقتصادی ایران در مسیر بهبود قرار دارند.
اقتصاد ایران در مسیر ریکاوری

به گزارش باشگاه در و پنجره و نما

، صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، به بررسی شاخص‌های کلان اقتصادی در۳۰ کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی پرداخته است. طبق این گزارش، ایران در بسیاری از شاخص ها جز کشورهای برتر منطقه بوده و در بسیاری از شاخص ها که عملکرد آن ها ضعیف بوده است، نشانه‌هایی از بهبود پدیدار شده است.

رشد اقتصادی منفی پایان می‌یابد

طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول، در سال آینده اقتصاد ایران رشد صفر درصدی خواهد داشت که نشان دهنده پایان روند کوچک شدن اقتصاد پس از دو سال متوالی است. اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۸ رشد منفی ۴.۸ درصدی را تجربه کرده بود و پیش بینی می شود رشد در سال جاری نیز منفی ۹.۵ درصد باشد.

ایران دومین اقتصاد بزرگ منطقه باقی خواهد ماند

با وجود رشد منفی در سال گذشته و سال جاری، اقتصاد ایران کماکان دومین اقتصاد بزرگ منطقه باقی خواهد ماند. طبق اعلام صندوق بین المللی پول، ایران با تولید ناخالص داخلی اسمی ۴۵۸.۵ میلیارد دلاری، پس ازعربستان با تولید ناخالص داخلی ۷۷۹.۳ میلیارد دلار، بزرگ ترین اقتصاد منطقه است. نزدیک ترین رقیب ایران، امارات با تولید ناخالص داخلی ۴۰۵.۸ میلیارد دلاری خواهد بود. پیش بینی شده است سال آینده تولید ناخالص داخلی اسمی ایران به ۴۶۳.۱ میلیارد دلار افزایش یابد و جایگاه ایران در رده دوم در سال ۲۰۲۰ نیز حفظ شود.

افزایش رشد غیرنفتی

با وجود رشد پایین که بیشتر مربوط به بخش نفتی است، رشد بخش غیر نفتی ایران به روند صعودی خود ادامه خواهد داد. طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول، رشد بخش غیرنفتی کشور در سال جاری ۲.۲ درصد و در سال ۲۰۲۰ معادل ۲.۵ درصد خواهد بود. بدین ترتیب در سال ۲۰۲۰ رشد بخش غیرنفتی اقتصاد ایران دقیقا برابر با رشد بخش غیرنقتی عربستان خواهد شد.

کاهش نرخ تورم

در سال آینده اقتصاد ایران شاهد کاهش نرخ تورم پس ازچهار سال افزایش متوالی خواهد بود و نرخ تورم ایران تا پایان سال ۲۰۲۰ معادل ۳۱ درصد پیش بینی شده است. برای امسال نرخ تورم ایران در سطح ۳۵.۷ درصد پیش بینی شده است.

کاهش هسته تورمی

علاوه بر نرخ تورم، هسته تورمی که از آن به عنوان تورم سخت نیز نام برده می‌شود در مسیر کاهشی خواهد بود. هسته تورمی نرخ تورم را بدون احتساب تغییرات قیمت گروه مواد غذایی و انرژی در نظر می‌گیرد که دلیل آن نیز نوسانات بیشتر این دو گروه نسبت به سایر گروه های قیمتی است. در سال آینده اقتصاد ایران شاهد کاهش هسته تورم پس ازچهار سال افزایش متوالی خواهد بود و نرخ هسته تورمی ایران تا پایان سال ۲۰۲۰ معادل ۳۰.۹ درصد پیش بینی شده است. برای امسال هسته تورمی ایران در سطح ۳۸.۳ درصد پیش بینی شده است.

ایران چهارمین صادرکننده بزرگ منطقه

با وجود فشارهای تحریمی آمریکا، پیش بینی صندوق بین المللی پول این است که میزان صادرات ایران کم و بیش بدون تغییر باقی بماند. صندوق بین المللی پول میزان صادرات کالا و خدمات ایران را در سال ۲۰۱۹ معادل ۶۰.۳ میلیارد دلار و برای سال ۲۰۲۰ معادل ۵۵ میلیارد دلار پیش بینی کرده است. بدین ترتیب ایران پس از امارات، عربستان و قزاقستان، چهارمین صادرکننده بزرگ در منطقه خواهد بود.

ایران سومین دارنده بزرگ ذخایر ارزی در منطقه

طبق اعلام صندوق بین المللی پول، عربستان با در اختیار داشتن ۴۸۹.۸ میلیارد دلار ذخایر ارزی در سال ۲۰۱۹، بزرگ ترین ذخیره ارزی در منطقه را دارد و امارات با ذخایر ارزی معادل ۱۱۳.۴ میلیارد دلار و ایران با ذخایر ارزی معادل ۸۵.۵ میلیارد دلار در رده های بعدی قرار دارند.

ایران و الجزایر کمترین بدهی خارجی در منطقه را دارند

الجزایر با نسبت بدهی ۲.۲ درصدی کمترین نسبت بدهی را در منطقه دارد. ایران نیز که تنها ۲.۴ درصد اندازه تولید ناخالص داخلی خود بدهی خارجی دارد، دومین کشور با نسبت بدهی پایین در منطقه است. در حالی که نسبت بدهی الجزایر به تولید ناخالص داخلی در سال آینده به ۳ درصد افزایش خواهد یافت، ایران با نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی ۲.۵ درصدی، کمترین نسبت بدهی را در بین کشورهای منطقه خواهد داشت.

ذخایر ارزی ایران برای ۱۴ ماه واردات کافی است

طبق برآورد صندوق بین المللی پول، ذخایر ارزی ایران در حال حاضر برای پاسخگویی به نیازهای وارداتی این کشور به مدت ۱۴.۳ ماه کافی خواهد بود. تنها ذخایر ارزی عربستان با تاب آوری در برابر ۲۶.۴ ماه از نیاز وارداتی این کشور، وضعیت بهتری در سطح منطقه دارد.

انتهای پیام


تعداد بازدید : 343

ارسال نظر

ارسال