چیزی که بیشتر از همه این آثار را ویژه نشان می دهد، اندازه و سایز عظیم آنهاست. اولین ساختمانی که به معرفی آن خواهم پرداخت ساختمانی به نام “پورت هوس” بوده و در شهر آنتورپ کشور بلژیک قرار دارد. این ساختمان تجاری در سال ۲۰۱۶ توسط معماری فقید، مرحوم زها حدید ساخته شده و مساحتی در حدود ۱۳۳ هزار متر مربع را پوشش می دهد. همانطورکه مشاهده می کنید این ساختمان در ابتدا یک کارخانه قدیمی زغال سنگ بوده اما بازسازی شده و به اداره اصلی کنترل بندر شهر تبدیل شده است. در این ساختمان ۵۰۰۰ کارمند مشغول به کار هستند. طراحی این بنا نیز از ترکیب نمای ساختمان مدرن و سنتی الهام گرفته است.
ساختمان زیر را شاید بشود زیباترین تالار موسیقی در دنیا نامید. نام این ساختمان بسیار زیبا “البفیل هارمونیک” بوده و در شهر زیبا و بندری هامبورگ آلمان قرار گرفته است. البته کار ساخت آن هنوز تمام نشده و در همین ماه ژانویه سال ۲۰۱۷ بروی عموم مردم افتتاح خواهد شد، اما با این حال بازهم به نماد شهر هامبورگ تبدیل شده است. جالب اینجاست که این ساختمان هم از ترکیب دو سبک مدرن و سنتی استفاده می کند. ساختمان مدرن بر بالای انبارخانه ای قدیمی و تاریخی در نزدیکی رودخانه البه هامبورگ قرار گرفته است. توجه به مسئله حفظ ساختمان های تاریخی در هر شرایطی جالب است. پروژه ساخت ساختمان البفیل هارمونیک از سال ۲۰۰۳ شروع شد اما مشکلات مالی پیشرفت کار را با کندی مواجه کرد. این ساختمان دارای سه سالن بزرگ کنسرت، دو محوطه بزرگ برای آموزش موسیقی و یک هتل است.
ساختمان بعدی در همین نزدیکی ما قرار دارد، در شهر تفلیس پایتخت کشور گرجستان و بزرگترین شهر اروپای شرقی. طراحی عجیب تئاتر موسیقی این شهر طوری است که هیچ جوره نمی شود از آن چشم پوشید. ساختمان از ترکیب دو بنای تیوبی شکل تشکیل شده که درب های ورودی و خروجی آن به خیابان اصلی وصل می شود. درست در قسمت مرکزی ساختمان، تئاتر موسیقی شهر با ۵۶۶ صندلی بهمراه کافه تریا قرار دارد. ایده ساخت چنین طرحی از شکل پریسکوپ الهام گرفته شده که شهر و رودخانه اطراف را نظاره می کند.
نمای ساختمان مدرن زیر حتی از مدل بالا نیز پیچیده تر است. ساخت این بنا که بنام “مرکز فرهنک بین الملل پادشاه عبدالعزیز” شناخته می شود در سال ۲۰۰۸۸ در کشور عربستان سعودی شروع شده و در روزهای پایانی ساخت به سر می برد. این ساختمان زیبا در شهر ظهران قرار گرفته و چندین مجموعه بزرگ را در خود جای می دهد، مکان هایی از قبیل سالن همایش، سینما، کتابخانه، سالن نمایشگاه، موزه و کتابخانه همگی در مساحتی به وسعت ۱۰۰ هزار متر مربع گرد هم جمع آمده اند. جالب است که نمای ساختمان از سنگ های اطراف شهر الهام گرفته شده که تمام منطقه نفت خیز ظهران را احاطه کرده است.
ساختمان K29 در کشور بسیار کوچک لیتوانی قرار گرفته و کاملا سازگار با محیط زیست است تا جایی که در کل کشور بعنوان بهترین نمونه شناخته می شود. تمام مصالح ساخت این بنا از مواد طبیعی موجود در منطقه تهیه شده و نتیجه کار نمایی خارق العاده را بوجود آورده که تمام مباحث دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد. شکل بیضوی ساختمان با نمای شیشه ای که از جنس صفحه های خورشیدی پیشرفته بوده پوشیده شده و حفره شیشه ای سقف نیز اجازه ورود نور خورشید به درون ساختمان را می دهد. جالب اینجاست که هیچ نقطه تاریکی نمی توانید درون این ساختمان پیدا کنید، همین باعث شده در مصرف برق تا حد بسیار زیادی صرفه جویی شود.
نام بنای عجیب زیر “موزه تخم دایناسور” است! ساختمان در سال ۱۹۹۵ ساخته شده و محل نگهداری فسیل و تخم دایناسورهای ماقبل تاریخ است. طول موزه ۷۰ متر بوده و از قسمت های کوچک تشکیل شده است. شکل ویژه ساختمان به این خاطر بوده که تا حد امکان کم ترین فضای ممکن از طبیعت اشغال شود که نتیجه آن قطع درختان کمتر بوده است.